Din 2024, sprijinul cuplat in zootehnie se va mari si va ajunge la 460/hectar cu o incarcatura de 3 vaci UMV. De sprijin beneficiaza cultivatorii de porumb siloz, a declarat ministrul Agriculturii, Florin Barbu.
„Imi doresc sa facem performanta in zootehnie, dar o conditie esentiala pentru a atinge acest obiectiv este sa crestem efectivele de vaci de lapte in Romania.
Veti avea la indemana programul Investalim creditele subventionate prin FGCR, iar MADR va veni cu forme de sprijin adaptate nevoilor sectorului, astfel incat sa crestem efectivele de vaci de lapte.
Prin Planul National Strategic, de anul viitor, se va mari sprijinul cuplat in zootehnie la un total de 460 euro/ha cu o incarcatura de 3 vaci UVM (Unitate Vita Mare – unitatea de masura pentru incarcatura de animale la hectar – n. r.) pentru cine produce porumb siloz.
Va incurajez sa aveti discutii cu toate asociatiile, sa ajungeti la o abordare comuna pentru acest sector, iar la nivel de MADR veti avea tot sprijinul pentru fermierii din zootehnie”, a afirmat Barbu in cadrul intalnirii, potrivit unei postari pe pagina de Facebook a Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Procedura de implementare a programului Investalim, menit sa majoreze capacitatea de procesare a produselor agroalimentare in Romania, a fost adoptata pe 14 septembrie de Guvern, a anuntat seful de la Agricultura, care a subliniat ca programul va beneficia de un buget total de 590 milioane de euro pentru perioada 2023 – 2026.
„Guvernul a adoptat o hotarare privind procedura de implementare a programului Investalim.
In acest act normativ sunt detaliate modalitatea de acordare a sprijinului de stat, conditii generale privind plata ajutorului, respectiv indicatorii cantitativi si calitativi ai investitiei, criteriile de stabilizare, de stabilire a punctajului pentru intreprinderile solicitate, precum si regulile privind mentinerea investitiei finantate prin Programul Investalim crestem capacitatea de procesare a produselor agroalimentare, astfel incat sa nu mai exportam materie prima si apoi sa fim nevoiti sa importam produse alimentare procesate din afara tarii.
Este o masura menita sa creasca siguranta alimentara a tarii si sa sprijine fermierii romani.
Bugetul programului Investalim este de 590 de milioane de euro pentru perioada 2023-2026.
Asta inseamna aproximativ 148 de milioane de euro, anual. Prin aceasta schema vor fi construite unitati de procesare”, a declarat Barbu, la finalul sedintei de Guvern.
Ministrul Agriculturii a subliniat faptul ca unitatile de procesare sunt „exact cele care in Romania acum inregistreaza un deficit comercial: prelucrarea si conservarea carnii, industria pestelui, industria cartofilor, domeniul sucurilor din fructe si legume, prelucrarea si conservarea fructelor si legumelor, fabricarea uleiului si grasimilor, fabricarea produselor lactate si a branzeturilor, fabricarea produselor de morarit, fabricarea painii si fabricarea zaharului”.
„Intram in linie dreapta cu acest program extrem de important pentru productia romaneasca, iar pana la jumatatea lunii octombrie, de sesiunea de depunere a proiectelor”, a adaugat Florin Barbu.
Miercuri, 20 septembrie, Clubul Fermierilor Romani a informat ca Ghidul solicitantului pentru Programul Investalim 2023-2026 a fost lansat in dezbatere publica, sprijinul financiar fiind de minim 500.000 euro.
Ghidul solicitantului cuprinde informatii cu privire la buget, cheltuieli eligibile si neeligibile, criteriile de eligibilitate, procedurile de aplicare, documentele necesare, termenele limita si alte detalii relevante pentru solicitarea si obtinerea ajutorului de stat.
Bugetul maxim al schemei este de aproximativ 600 milioane euro si se vor acorda astfel: credite de angajament pentru emiterea de acorduri pentru finantare pentru perioada 2023 – 2026 si credite bugetare pentru plata ajutorului de stat pentru perioada 2024 – 2031. Bugetul mediu anual al schemei este de aproximativ 147,5 milioane euro.
Conform sursei citate, intensitatea sprijinului public nerambursabil variaza in functie de regiunile de dezvoltare in care se situeaza beneficiarii: minim 35%-40% din costurile eligibile pentru beneficiarii din judetul Ilfov, maxim 70% din costurile eligibile ale proiectului de investitie pentru judetele Galati, Prahova, Dolj, Gorj. In restul judetelor, gradul de sprijin oscileaza intre limitele minime si maxime specificate anterior.
„Beneficiarii programului sunt intreprinderile nou-infiintate sau intreprinderile in activitate (IMM si intreprinderi mari).
Acestia vor trebui sa asigure o contributie financiara de cel putin 25% din costurile totale ale proiectului, din resurse proprii. (…)
Ajutorul de stat este acordat intreprinderilor solicitante pana la sfarsitul anului 2031 sub forma de sume nerambursabile.
Cuantumul ajutorului financiar este stabilit in functie de costurile eligibile ale intreprinderii solicitante, in concordanta cu limitele maxime de intensitate si cu nivelul maxim al ajutorului de stat admis pentru fiecare intreprindere”, se mentioneaza in document.