Fondul National de Garantare a Creditelor Pentru IMM acorda facilitati de garantare a creditelor pentru capital de lucru. Produsul “De Cinci Ori Subventia” permite fermierilor sa acceseze un credit bancar in cuantum de 5 ori mai mare decat subventia la care are dreptul, pe baza unei adeverinte APIA.
Potrivit unui comunicat al FNGCIMM, CEC Bank este primul finantator care a semnat actul aditional la conventia de lucru privind acordarea garantiilor in baza OUG nr. 43/2013.
FNGCIMM va sustine accesul la finantare pentru beneficiarii APIA din sectorul vegetal, cat si sectorul zootehnic, garantand in procent de 80% din valoarea creditului acordat de partenerii bancari.
Citeste si: Ministrul Agriculturii: ce alimente cu pret plafonat vor fi disponibile de luna viitoare?
Sursele sunt puse la dispozitie de MADR pentru creditele pentru capital de lucru necesar desfasurarii activitatilor curente, acordate de catre institutiile de credit partenere.
Garantia va fi valabila pe toata durata finantarii, pentru garantia acordata platindu-se un singur comision de garantare.
Beneficiarii, fermieri care detin adeverinte emise de APIA, inregistrati ca societati comerciale, asociatii, societati si cooperative agricole, persoane fizice in calitate de producatori agricoli (PFA, II, IF) trebuie sa se incadreze in criteriile de eligibilitate ale finantatorului, sa detina adeverintele emise de APIA, sa nu beneficieze de garantii de la alte Fonduri de garantare pentru finantarea accesata, sa nu se afle in dificultate financiara sau insolventa, sa nu figureze cu restante in CRC/BC.
Acordarea garantiei presupune si incheierea unui contract de fidejusiune de catre imprumutatul persoana fizica sau actionarul/asociatul/ administratorul/reprezentantul legal al beneficiarului, in functie de tipul entitatii juridice imprumutate, precum si ipoteca mobiliara pe conturile curente deschise la institutia finantatoare, inclusiv asupra contului deschis pentru incasarea subventiei APIA.
Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) IFN este o institutie financiara nebancara, cu capital de risc, infiintata in scopul facilitarii accesului IMM-urilor la finantari, prin acordarea de garantii pentru instrumentele de finantare contractate de la banci comerciale sau din alte surse.
Directorul general al FNGCIMM, Dumitru Nancu, a fost ales vicepresedinte al Asociatiei Europene a Institutiilor de Garantare – AECM.
FNGCIMM SA – IFN colaboreaza cu 27 institutii financiare in baza unor conventii de lucru. Garantia FNGCIMM SA – IFN este cea mai lichida garantie, platibila in maxim 90 zile de la solicitarea de plata a finantatorului, insotita de documentatia completa, fata de minimum 2 ani, durata medie de executare a unei ipoteci.