Asociatia Fermierilor din Romania solicita prelungirea unilaterala a interdictiei de import de cereale din Ucraina. Interdictia ar trebui sa intre in vigoare imediat, si sa se intinda pe o perioada de 60 de zile. In acelasi timp, fermierii romani afectati ar trebui compensati pentru pierderile suferite.
Potrivit unui comunicat al AFR, ridicarea interdictiei de import a marfurilor din Ucraina pozitioneaza agricultura Romaniei intr-o situatie de incertitudine care afecteaza major competitivitatea fermierilor romani.
„Comercializarea marfurilor ucrainene la preturi care sfideaza competitia, sub puterea de sustenabilitate a producatorilor locali (Ucraina neavand impuse standarde de calitate ridicate ale productiei sau conditii Green Deal) nu a dus, in dreptul fermierilor romani, decat la acumularea de stocuri, datorii si frustrare.
Citeste si: Fonduri pentru procesarea de produse agricole: buget de 590 milioane de euro
Pozitionarea Romaniei pe primul loc, cu o cota de 20% din exportul total al UE, la grau, poate fi interpretata ca o masura disperata a fermierilor romani de minimizare a pierderilor tinand cont de faptul ca au produs scump si sunt obligati sa vanda ieftin, iar datoriile bat la usa”, sustin reprezentantii asociatiei.
Potrivit sursei citate, veniturile fermierilor romani sunt estimate a fi in scadere cu circa 30-40%, ceea ce pune in pericol functionarea activitatilor in acest sector vital al economiei nationale.
Fermierii sunt si mai grav afectati in cazul culturilor de primavara (porumb, floarea soarelui, soia etc.), avand in vedere seceta, dar si exporturile din Ucraina in spatiul comunitar, la preturi foarte mici.
De asemenea, fermierii sunt in imposibilitatea de a-si achita datoriile la credite si costurile cu inputurile pentru infiintarea altor culturi, atrage atentia AFR.
„Ucraina produce la preturi foarte mici folosind in continuare produse chimice interzise de UE: furadan, erbicide sulfonilureice, acetoclor etc., ca atare produsele lor sunt mult mai ieftine, dar cu o calitate scazuta.
Siguranta alimentara este pusa in pericol, aceste marfuri ajungand in etapa de procesare in unitatile de productie din tara noastra, dar si a altor state membre, afectand grav interesele consumatorilor”, mai spun reprezentantii AFR.
Acestia afirma ca este important ca Romania sa isi sustina interesele ca stat membru in ceea ce priveste mentinerea productiei de alimente de inalta calitate, precum si asigurarea securitatii alimentare.
De asemenea, reprezentantii AFR considera ca a fost acordata o atentie considerabila facilitatilor logistice, in principal pentru importurile sau tranzitul din Ucraina, „cu tendinta de a fi neglijate nevoile si provocarile agricultorilor romani” .
In acest context, Asociatia Fermierilor din Romania vine cu propuneri pentru depasirea momentelor nefavorabile prin care trec fermierii si, implicit, agricultura Romaniei, prima masura vizand prelungirea unilateral a interdictiei de import a cerealelor si oleginoaselor din Ucraina, cu intrare imediata in vigoare, pentru o perioada minima de 60 de zile.
Chiar si cu interdictie s-a constatat ca a fost dublu in ultima perioada, comparativ cu situatia din trecut.
Alte propuneri ale AFR sunt: sustinerea alocarii din bugetul european a unor compensatii financiare pe hectar indestulatoare pentru producatorii romani, destinate compensarii preturilor de dumping si cresterii tarifelor de transport, acces mai facil la programele Rural Invest si Agri IMM Invest, creditarea si esalonarea fermelor care au datorii ridicate sub rezerva unui contract de control si consultant pentru rambursarea creditului, buget european pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere, feroviare si portuare, pe fondul continuarii tranzitului de cereale si oleaginoase din Ucraina.
In luna mai, Comisia Europeana a permis Bulgariei, Ungariei, Poloniei, Romaniei si Slovaciei sa interzica vanzarile interne de grau, porumb, rapita si seminte de floarea-soarelui provenite din Ucraina, permitand in acelasi timp tranzitul acestor marfuri pentru export in alta parte.
Executivul comunitar a pus punct vineri, 15 septembrie, interdictiei introduse de cele cinci state membre UE cu privire la importurile de cereale ucrainene, in schimbul unor angajamente ale Kievului ca va lua masuri pentru a controla afluxul de cereale spre tarile vecine.
Insa, Polonia, Slovacia si Ungaria au anuntat ca vor pastra propriile lor restrictii cu privire la importurile de cereale ucrainene, in pofida deciziei Comisiei.
Autoritatile de la Varsovia, Bratislava si Budapesta sustin ca actioneaza in interesele economiilor lor si ca deciziilor lor sunt destinate sa protejeze fermierii lor de afluxul de produse ucrainene.
Ministrul roman al Agriculturii, Florin Barbu, se va intalni luni, de la ora 18:00, cu asociatiile de fermieri pe tema importului cerealelor din Ucraina.
El a dat asigurari ca, incepand cu data de 15 septembrie, „nu a intrat niciun bob” in Romania si nu vor intra cereale nici in urmatoarele 30 de zile.
Acesta a transmis recent ca vor fi luate cele mai bune masuri, atat economice si financiare, cat si acte normative, „pentru a sprijini si proteja fermierii romani”.
Ucraina era unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de cereale, inainte ca invazia ruseasca din 2022 sa ii scada capacitatea de a expedia produse agricole prin porturile sale de la Marea Neagra.
De atunci incoace, fermierii ucraineni s-au bazat pe exporturile realizate prin tarile vecine, inclusiv prin Romania.
Conform autoritatii portuare, in primele opt luni ale anului 2023, Ucraina a exportat 9,2 milioane de tone de cereale prin Portul Constanta, insa ritmul livrarilor a incetinit, pe masura ce atacurile rusesti asupra porturilor de la Dunare s-au intensificat.
Comparativ, pe tot parcursul anului 2022, Ucraina a expediat 8,6 milioane de tone de cereale prin Portul Constanta.