In prezent, Romania are toate resursele – paduri, lemn, capacitati de prelucrare si specialisti, pentru a intra in plutonul fruntas al tarilor care fac eforturi pentru reducerea emisiilor de carbon, considera reprezentantii ASFOR.
In acest context, forestierii reitereaza programele si masurile propuse in documentul-program “Romania verde in 10 pasi”, printre care se regasesc: Programul “Constructii din lemn” – autoritatile publice vor realiza case pasive din lemn si vor folosi minim 10% lemn in toate constructiile realizate din fonduri publice;
Programul “Casa din lemn” – persoanele fizice vor fi sprijinite financiar sa realizeze constructii din lemn;
Programul “Constructii din lemn pentru o economie verde” – persoanele juridice vor fi sprijinite pentru a realiza sedii, spatii tehnice, spatii pentru comert si productie din lemn;
Reducerea cotei TVA pentru lemnul utilizat in constructii la 5%.
Citeste si: Romania, cel mai mare exportator de porumb din UE
Potrivit unui comunicat de presa al organizatiei, transmis luni AGERPRES, legea europeana privind clima cere Uniunii Europene sa echilibreze emisiile gazelor cu efect de sera pana in anul 2050 si, ulterior, sa obtina emisii negative.
“In acest sens, sectorul constructiilor reprezinta o provocare majora. Conform planului de actiune pentru economia circulara din 2020, sectorul constructiilor este responsabil pentru peste 35% din totalul deseurilor si pentru 5-12% din totalul emisiilor din UE.
UE arata limpede ca produsele din lemn pot contribui la transformarea sectorului constructiilor din sursa de emisii intr-un absorbant de carbon.
Promovarea produselor de stocare a carbonului este pe deplin compatibila cu principiul neutralitatii tehnologice.
Toate aceste informatii apar in raspunsul scris al vicepresedintelui CE Frans Timmermans la o intrebare a membrilor grupului italian Identitate si Democratie din Parlamentul European cu privire la ‘Principiul neutralitatii materialelor de constructie'”, noteaza ASFOR.
Pe de alta parte, pe data de 20 ianuarie 2022, Comisia pentru mediu, sanatate publica si siguranta alimentara (ENVI) a Parlamentului European a lansat draftul raportului “O noua strategie europeana pentru 2030 – Management durabil al padurilor in Europa”, in care se aminteste de “adoptarea unei abordari holistice care ia in considerare multifunctionalitatea padurilor, inclusiv stocarea carbonului in biomasa forestiera si produsele din lemn” si “crearea unui cadru de reglementare care sa recunoasca amprenta de carbon mai mica a produselor forestiere in comparatie cu materialele alternative”.
In viziunea specialistilor ASFOR, cu ajutorul unor resurse precum paduri, lemn, capacitati de prelucrare, specialisti si scoli, Romania are toate resursele pentru a intra in topul tarilor care fac pasi importanti pentru reducerea emisiilor de carbon in sectorul constructiilor.
Asociatia Forestierilor din Romania este organizatia patronala si profesionala a operatorilor economici din exploatari forestiere si industrializarea lemnului, ce reprezinta, promoveaza, sustine si apara interesele economice, juridice si sociale ale membrilor sai in plan national si international.