Romanii consuma cele mai putine fructe si legume din UE

Facebook
Twitter

In prezent, Romania ocupa ultimul loc din UE, atunci cand vine vorba despre consumul de fructe si legume.

Potrivit datelor Eurostat, doar 2% dintre romani consuma zilnic 5 sau mai multe portii de fructe sau legume, cu mult mai putin decat media europeana, de 12%.

Unul din trei cetateni din UE (33%) a raportat in 2019 ca nu consuma zilnic fructe si legume si doar 12% din populatie a consumat cele cinci sau mai multe portii recomandate pe zi.

In medie, peste jumatate din populatia UE (55%) a raportat ca in 2019 a consumat intre una si patru portii de fructe si legume pe zi.

Citeste si: Acordarea de miere de albine elevilor si copiilor din gradinite, amanata din nou

In randul statelor membre UE, cel mai ridicat consum de cinci sau mai multe portii de fructe si legume pe zi a fost raportat in Irlanda (33% din populatie), Olanda (30%), Danemarca (23%) si Franta (20%).

La polul opus, in Romania doar 2% din populatie mananca zilnic cel putin cinci portii de fructe si legume, fiind urmata de Bulgaria si Slovenia (ambele cu 5%) si Austria (6%).

Consumul zilnic de fructe si legume este mai ridicat in randul femeilor decat al barbatilor: in medie, 58% dintre femei au raportat ca au mancat intre una si patru portii de fructe si legume pe zi, fata de 51% in cazul barbatilor.

Tendinta este similara in cazul consumului de cinci sau mai multe portii de fructe si legume pe zi: 15% in randul femeilor fata de 10% in cazul barbatilor.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE