ansvsa a facut un pact cu supermarketurile

Ministrul Agriculturii: plafonarea preturilor la alimentele de baza se prelungeste 100%

Facebook
Twitter

Decizia de prelungire a plafonarii preturilor la alimentele de baza va fi prelungita 100%, iar decizia de a introduce si alte produse pe lista alimentelor de baza subventionate va fi luata cu procesatorii si retailerii pana la sfarsitul lunii octombrie, a declarat ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

„Saptamana viitoare, luni sau marti, o sa am o discutie cu procesatorii si cu retailerii, asa cum am avut-o si prima data atunci cand am emis acel act normativ.

Toate deciziile le vom lua impreuna prin dialog. Ne-am dori foarte mult sa introducem si alte produse in aceasta Ordonanta si vorbim de produsele care se consuma in perioada sarbatorilor de iarna.

Citeste si: Ucraina: exporturile de cereale, in scadere cu 24%

O sa vorbim si cu procesatorii cu capacitati de productie sa nu avem probleme, asa cum se spunea tot timpul, ca exista o penurie de alimente de baza pe raft.

Pana in momentul de fata, lucrul acesta nu s-a intamplat. Se pare ca Ordonanta si-a produs efectele.

Ati vazut saptamana trecuta ca ANAF a aplicat amenzi unui retailer care practica un adaos comercial de 42% (la produsele de baza din Ordonanta de Urgenta nr. 67/2023, n.r.).

Ganditi-va ce insemna sa facem doar un acord si sa nu avem un cadru juridic prin care sanctionam anumite nereguli pe care le aplica pe piata atat procesatorii, cat si retailerii.

Din punctul meu de vedere, as merge pe o prelungire a acestei Ordonante. Acele produse care pot fi mentinute la un pret cu adaos comercial de 20% vor fi discutate cu retailerii si cu procesatorii.

Ordonanta actuala este valabila pana la sfarsitul lunii octombrie, iar pana atunci va fi 100% prelungita.

Prin aceasta Ordonanta, acei intermediari au adaos comercial de doar 5% la alimentele de baza”, a afirmat Barbu, la evenimentul „Ziua Nationala a produselor agroalimentare romanesti”.

Demnitarul a mentionat ca, in prezent, exista fonduri pentru finantarea de proiecte atat in domeniul procesarii, cat si referitor la independenta energetica a producatorilor.

„Produsele agroalimentare in Romania au TVA de 9%.

Producatorii nu vor pierde, pentru ca la acele cheltuieli pentru realizarea acestor produse TVA este mai mare. Se va face o compensare.

Eu cred ca producatorii vor scadea diferenta de TVA. Facem centre de colectare cu temperatura controlata.

Pentru partea de procesare avem 600 de milioane de euro prin Investalim, avem 500 de milioane de euro pe independenta energetica, pentru ca ne dorim foarte mult sa scadem costurile cu energia la producatori.

Sunt proiecte cu intensitate de 100% si asteptam producatorii si fermierii romani sa acceseze aceste proiecte”, a spus ministrul de resort.

Ordonanta de Urgenta nr. 67/2023 privind instituirea unei masuri cu caracter temporar de combatere a cresterii excesive a preturilor la unele produse agricole si alimentare a intrat in vigoare pe 1 august 2023.

Conform datelor MADR, analiza preturilor din supermarketuri evidentiaza faptul ca scaderile substantiale de pret se inregistreaza la produse cum ar fi: painea, uleiul si cartofii, urmate de branza telemea, malai, faina alba si zahar.

Actul normativ vizeaza limitarea, pentru o perioada de trei luni, a adaosurilor comerciale practicate in procesarea si comercializarea unor produse alimentare esentiale, cu scopul scaderii preturilor pentru aceste categorii de produse si, implicit, cu scopul cresterii puterii de cumparare a populatiei.

Alimentele care beneficiaza de reducerea cotelor de adaos comercial, discutate si agreate cu toate partile implicate in productia si comertul cu alimente, sunt: painea alba simpla 300 – 500 grame, fara specialitati; lapte de vaca proaspat 1,5% grasime, 1 litru; branza telemea de vaca vrac, iaurt simplu din lapte de vaca, grasime 3,5%, maximum 200 grame; faina alba de grau „000” 1 kg; malai 1 kg; oua gaina calibru M 10 bucati; ulei de floarea soarelui 1 litru; carne proaspata pui (pui intreg, tacamuri de pui, pulpe pui intregi cu os, aripioare de pui); carne proaspata de porc (carne de lucru, pulpa de porc cu os si fara os, spata porc); legume proaspete vrac (rosii, castraveti, ceapa galbena, fasole uscata, morcovi, ardei gras, ardei kapia); fructe proaspete vrac (mere rosii si mere golden, prune, pepene rosu, struguri de masa); cartofi proaspeti albi vrac; zahar alb tos 1 kg.

Nerespectarea prevederilor constituie contraventie, daca nu a fost savarsita in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa constituie infractiune si se sanctioneaza cu amenda de la 100.000 lei la 2.000.000 lei.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale gazduieste timp de trei zile, in perioada 9 – 11 octombrie, un eveniment dedicat produselor agroalimentare romanesti, bucurestenii fiind asteptati cu o gama variata de astfel de produse din toate zonele tarii.

Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, ajunsa la cea de-a saptea editie, „Ziua Nationala a produselor agroalimentare romanesti” este organizata cu sprijinul Asociatiei „Produs de Cluj” si al producatorilor romani, intre orele 8:00 – 18:00, printr-o expozitie cu vanzare de produse agroalimentare romanesti.

In fiecare an, pe data de 10 octombrie, „Ziua Nationala a produselor agroalimentare romanesti” este marcata in toata tara prin organizarea de programe si evenimente educative, de voluntariat, cu caracter social si stiintific, destinate promovarii produselor agroalimentare romanesti si castigarii increderii consumatorului.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE