Ucraina: exporturile de cereale, in scadere cu 24%

Facebook
Twitter

In sezonul iulie 2023-iunie 2024, Ucraina a exportat 6,82 milioane de tone de cereale, in scadere cu 24% fata de aceeasi perioada a anului trecut, informeaza ministrul Agriculturii de la Kiev.

De asemenea, 153.000 tone de cereale au fost exportate in primele trei zile din octombrie 2023, fata de 297.000 tone in urma cu un an.

Oficialii de la Kiev nu au dat explicatii privind motivele scaderii exporturilor.

Citeste si: Vesti bune pentru fermierii romani: importurile de cereale din Ucraina si Moldova, doar pe baza de licenta

Traderii si sindicatele din agricultura sustin ca decizia Rusiei din iulie, de a renunta la acordul negociat de ONU care permitea Ucrainei sa exporte cereale via porturile sale de la Marea Neagra, si recentele atacuri rusesti asupra porturilor ucrainene de la Dunare, sunt principalele motive ale reducerii exporturilor.

Cantitatile totale de cereale pe care Ucraina le-a exportat deja in sezonul actual includ 2,7 milioane de tone porumb, 3,4 milioane tone grau si 625.000 tone orz.

Ucraina poate exporta volume limitate de cereale prin porturile sale mici de la Dunare si prin granita sa terestra vestica cu Uniunea Europeana.

Ucraina se asteapta sa recolteze 79 milioane tone cereale si seminte oleaginoase in 2023 iar surplusul pentru export in sezonul 2023/2024 totalizeaza aproximativ 50 milioane tone.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE