In cadrul conferintei pentru Pactul Rural, presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a vorbit despre performantele agriculturii europene, declarand ca se preconizeaza un export record de cereale in 2022-2023, care ar putea ajunge la 40 de milioane de tone.
Oficialul a facut apel la unitate, in contextul razboiului din Ucraina si a precizat ca UE face eforturi pentru a sustine fermierii ucraineni, se arata intr-un text publicat de europarlamentarul roman, Daniel Buda, pe pagina sa de Facebook.
“Comunitatile rurale sunt o piatra de temelie a rezilientei si independentei Europei. Si cand viata in mediul nostru rural infloreste, la fel infloreste si modul nostru de viata european!” – Ursula von der Leyen
Particip in acest moment la deschiderea conferintei pentru Pactul Rural.
Presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a transmis un mesaj foarte important pentru comunitatile rurale din intreaga Europa:
“De cand am lansat Pactul Rural acum multe luni, imposibilul s-a intamplat. Putin a lansat un razboi impotriva Ucrainei si exista o criza alimentara globala care se prolifereaza.
In timp ce armata rusa arde recoltele din Ucraina, bombardeaza silozurile de cereale si blocheaza porturile pentru export, facem tot ce ne sta in putere pentru a ajuta fermierii ucraineni cu ingrasaminte, seminte si combustibil.
Citeste si: Daniel Buda: subventii diferentiate, in anumite state UE. Toti fermierii au aceleasi costuri
Am deschis culoare de solidaritate pentru a exporta marfurile agricole ucrainene pe cale terestra si nu doar stimulam recolta in Europa ci sprijinim si tarile vulnerabile din Orientul Mijlociu si Africa pentru a-si spori productia.
Viteza cu care actionam acum va determina amploarea problemei in luna urmatoare.
Dar aceasta criza spune si o alta poveste. Ea confirma un punct forte al uniunii noastre. Rezervele noastre alimentare sunt rezistente si sanatoase.
De fapt, ne asteptam la un export record de cereale de 40 milioane de tone in 2022 si 2023. Pentru ca timp de decenii am investit in fermieri si in fermele noastre.
Si in deceniile care urmeaza trebuie sa ne extindem si sa ne folosim de aceasta putere. Zonele rurale se afla in centrul multor tranzitii majore.
De la o societate imbatranita la tranzitia verde si digitala si construirea suveranitatii europene.
Rezilienta vietii rurale din Europa se refera la comunitati sanatoase, o relatie echilibrata cu natura si munca asidua.
Asta am invatat traind la tara. Este vorba de transmiterea traditiilor catre generatia urmatoare si de a oferi tinerilor posibilitatea de a-si urma visele fara a fi nevoiti sa-si lase pamantul in urma.
Fermierii folosesc pietele digitale pentru a vinde produse direct si a ajunge la mai multi clienti, de asemenea, folosesc si ofera servicii digitale, din locatii indepartate, pentru a obtine venituri suplimentare.
Odata cu digitalizarea, o gama mai larga de oportunitati si posibilitati intre mediul urban si cel rural. Nu mai este un vis, dar o realitate.
Noua tehnologie poate face terenul abandonat profitabil pentru cultivat din nou.
Pe insula greceasca Quitera, UE sponsorizeaza un program de sate inteligente, care testeaza agricultura de precizie pe masline si miere.
Satele inteligente ca acesta transforma zona rurala a Europei, creeaza noi locuri de munca si oportunitati de afaceri si gasesc solutii pentru pierderea populatiei si schimbarile climatice prin inovare.
Tranzitiile verzi si digitale ne ofera o oportunitate unica.
Cu urmatoarea generatie a UE, fondul istoric de recuperare al Europei de 800 de miliarde de euro, vantul este in spatele nostru.
Nu doar pentru a revitaliza mediul rural, ci si pentru ca, comunitatile rurale sa preia controlul asupra propriului viitor.
Si de aceea s-a nascut Pactul Rural.
Un pact pentru a conduce transformarea.
Un pact intre toti cei din Europa care sunt investiti in viitorul comunitatilor noastre rurale.
Sunt mandra ca Pactul Rural nu mai este o idee pe hartie, ci a devenit o comunitate vie.
O comunitate de peste o mie de organizatii si persoane din intreaga Europa.
Si acesta este doar inceputul. Invit toti actorii rurali sa se alature comunitatii.
Acum este momentul sa ne unim.
Fermierii si antreprenorii, ecologisti si tehnologi, tineri si batrani, modeleaza viitorul vietii rurale in Europa.
Comunitatile rurale sunt o piatra de temelie a rezilientei si independentei Europei.
Si cand viata in mediul nostru rural infloreste, la fel infloreste si modul nostru de viata european!”