Daca detii o mica gospodarie intr-o zona rurala, nu putine au fost momentele in care te-ai gandit sa o exploatezi corespunzator si sa demarezi o mica activitate de gradinarit sau de crestere a animalelor in aceasta.
Preturile tot mai mari la alimente, dar si produsele de import tot mai multe care inunda piata, ii determina pe tot mai multi oameni sa se gandeasca serios la a-si produce propria hrana si la a gasi o metoda prin care sa devina atat producatori, cat si consumatori finali.
Relativ usor de crescut si nu foarte pretentioase, ratele se pot dovedi o sursa excelenta de carne si de oua, care vor oferi productivitate la scurt timp de la infiintarea exploatatiei. In cele ce urmeaza vom vorbi despre care sunt principalii factori de care ar trebui sa tii cont atunci cand decizi ca vrei sa te ocupi de cresterea ratelor.
Alegerea rasei
Inainte de a pune bazele exploatatiei si a tututor detaliilor, este necesar sa stabilesti ce rasa alegi sa cresti. Din fericire, variantele sunt destule, si poti alege dintre o multime de rase de carne si de oua pe care sa le cresti.
In ceea ce priveste rasele de carne, poti alege rate Pekin, Leseasca sau Rouen, care pot ajunge sa cantareasca pana la 5-6 kilograme. Desi sunt rase de carne, productia de oua este una multumitoare, cu circa 80-100 de oua pe an. In cazul in care te temi ca productia de carne va fi mai mare decat nevoia ta de consum, poti alege sa depozitezi carnea in siguranta, intr-o lada frigorifica sau, bineinteles, poti incerca sa valorifici carnea produsa.
Totusi, daca vrei sa infiintezi o exploatatie mica, probabil iti doresti sa profiti personal de productie si sa o consumi alaturi de familie. Ai la dispozitie o multime de retete cu rata, precum cele preparate la un cuptor incorporabil pe gaz.
In cazul in care iti doresti sa cresti rate mai mult pentru productia de oua, ar trebui sa alegi dintre o rasa hibrida Cherry Valley 2000, care poate produce pana la 280 de oua pe an, rata Khaki, sau chiar rata indiana alergatoare, care poate ajunge la pana 300 de oua pe an.
Construirea adapostului
Cand vine vorba despre cresterea de rate, un foarte mare avantaj il reprezinta faptul ca acestea nu sunt pretentioase. Adapostul construit nu trebuie sa fie unul foarte complex, ci trebuie doar sa le ofere siguranta pasarilor pe timp de noapte si sa asigure o ventilatie buna.
De asemenea, dupa cum stim, ratele sunt mari iubitoare de apa. Totusi, pentru a le satisface aceasta preferinta, nu este nevoie sa le asiguram accesul la un iaz sau sa demaram constructia unui helesteu, ci doar sa le oferim suficienta apa curata. Pentru ca le place sa innoate, ratelor le poate fi amenajat un mic spatiu in care sa se desfasoare, prin umplerea unui recipient cu apa, localizat in preajma cotetului.
Hrana
In salbaticie, ratele se hranesc cu buruieni, iarba, larve sau insecte mici, iar daca vor avea un spatiu de desfasurare suficient de mare, probabil ca vor cauta aceste “delicateturi” in spatiul pe care il au la dispozitie.
Totusi, daca spatiul disponibil nu este unul suficient de mare, atunci va trebui sa le asiguri integral furajarea.
In ceea ce priveste boboceii, este indicat sa ii hranesti cu oua fierte, verdeata, sau chiar un piure de legume, pe care acestia il asimileaza usor. Dupa 10 zile de viata, la dieta ratustelor poate fi adaugat meiul, drojdie, faina de peste sau bucati de coaja de ou sau nisip, care va ajuta la digestie.
Dupa ce depasesc varsta de o luna, la dieta ratelor pot fi adaugate cereale, insa este recomandata, in continuare, hranirea acestora cu leguminoase.
Ratele sunt o specie nu foarte pretentioasa, iar cresterea acestora poate fi o activitate realizabila, chiar si pentru fermierii incepatori. Fii atent la nevoile acestora, asigura-le toate conditiile necesare, si vei reusi sa obtii productii multumitoare in cel mai scurt timp.