Investitie de 400 de milioane de euro in Arad: o noua fabrica de tractoare se va infiinta

Facebook
Twitter

O fabrica de tractoare ar urma sa se infiinteze in judetul Arad, in localitatea Ghioroc, care ar crea 600 de locuri de munca, in urma unei investitii austriece de 400 de milioane de euro.

Investitia a fost anuntata initial in primavara anului 2022, de catre reprezentantii unei companii austriece, care spuneau ca primul tractor va iesi de pe linia de fabricatie in octombrie 2023, insa lucrarile la halele de asamblare ar urma sa inceapa abia in acest an.

„Compania Syn Trac a reusit intre timp sa infiinteze firma din Romania si ne-a transmis ca lucreaza in prezent la documentatiile care vor fi depuse la noi pentru a putea emite autorizatia de construire.

Citeste si: Ministerul Mediului: buget de 100 de milioane de euro pentru refacerea suprafetelor forestiere

Initial se spera ca lucrarile efective vor incepe in aceasta primavara, dar mai este necesar timp pentru finalizarea tuturor documentatiilor.

Speram ca anul acesta sa inceapa lucrarile, asa cum au promis investitorii, pentru ca aceasta investitie ar aduce dezvoltare nu doar comunei noastre, ci si judetului”, a declarat marti, pentru AGERPRES, primarul comunei Ghioroc, Corneliu Popi-Morodan.

Edilul a spus ca fabrica va functiona intr-un parc industrial care este in curs de dezvoltare in Ghioroc, unde au fost anuntate alte trei investitii straine.

„Vor mai exista un depozit regional de medicamente, care este in faza cea mai avansata de implementare, o fabrica de conserve si un service pentru vehicule de transport marfa.

Parcul industrial va avea aproximativ 15 hectare”, a declarat primarul.

In aprilie 2022, managerul consortiului de firme care ar urma sa activeze la Ghioroc, Patrick Monac, declarase, in cadrul unei conferinte de presa, ca in viitoarea fabrica se vor asambla anual circa 400 de tractoare, care vor fi vandute in special in Europa de Est.

El spunea ca primul tractor va iesit de pe linia de asamblare in octombrie 2023.

„Productia din Romania va fi focusata pe toate tarile de est ale Europei si pe Orientul Mijlociu.

In acest an (2022 – n.r.) vom dezvolta si proiectul pentru fabrica de remorci si mecanisme hidraulice si cutii de viteza.

Vor fi peste o suta de locuri de munca in prima faza, iar in patru – cinci ani vom ajunge la 600 de locuri de munca.

Investitia va fi de peste 400 de milioane de euro, pe o suprafata de zece hectare.

Avem deja o comanda de 1500 de tractoare, dintre care 40 pentru Romania”, declarase Patrick Monac.

El precizase ca aceeasi companie produce in Austria tot in jur de 400 de tractoare pe an, cu un numar de 85 de angajati, in conditiile in care fabrica de acolo este una robotizata.

Patronul Syn Trac, Stefan Putz, declarase, in aceeasi conferinta de presa, ca modelul de tractor care va fi asamblat la Ghioroc poate atinge viteza de 110 kilometri pe ora are capacitati unice de lucru, beneficiind de tehnologii brevetate.

„De 30 de ani construiesc masini care se gasesc acum in toata lumea.

Sunt si un mic inventator si am gasit ceva nou la aceste tractoare, care sunt unice.

De exemplu, aceste utilaje nu au motorul in fata, ca toate utilajele, ci sub podea, iar asta ne da posibilitatea sa facem legaturi cu mecanisme in fata si spate.

In 60 de secunde se face trecerea de la agricultura la lucrari comunale, la curatenie de paduri sau alte activitati”, spunea Stefan Putz.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE