septembrie 17, 2021

Cultivarea cartofului, sustinuta insuficient de autoritati, in ciuda cererii mari pentru acest produs

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Fermierii atrag atentia asupra unui aliment de baza pentru romani, cartoful, care in ultimii 30 de ani a fost neglijat de autoritati, atat in ceea ce priveste fundamentarea unor masuri care sa sprijine cultivarea acestuia, cat si sa reduca importurile pentru acest produs.

„Cartoful este o cultura, un aliment de baza de-a dreptul ignorat in ultimii 30 de ani si de aceea am ajuns la suprafetele ridicole de astazi: 28.000 de hectare de cartofi pentru consum cultivate in Romania si o suprafata de cartofi pentru samanta situata in jurul cifrei de 600 de hectare, indraznesc sa spun o suprafata ridicola, iar cu cartofi pentru industrializare timpurie, o suprafata de 3.500 hectare. Cartoful cultivat in Romania inregistrat la APIA depaseste cu putin 30.000 de hectare fata de cele 200.000 – 250.000 de hectare care se cultivau inainte de 1990. Bineinteles ca nu luam in calcul aceste cifre pentru ca se vorbea de o agricultura extensiva, se vorbea de cartof cultivat oriunde in aceasta tara”, a spus el.

Oprea explica faptul ca aceasta cultura isi pierde, „incet, incet” influenta in zonele traditionale si ca schimbarile climatice bruste vor cauza o crestere tot mai accentuata a acestui fenomen. „Va trebui sa avem investiii serioase ca sa rezistam pe piata”, mai spune presedintele FNCR.

In ceea ce priveste comportamentul consumatorului roman, Oprea sustine ca la ora actuala nici un producator roman nu mai poate rezista pe piata fara un depozit specializat.

„Daca in anii 1990 -1995 nici nu aveam nevoie de depozite, acum nici nu se mai poate inchipui existenta unui producator de cartofi fara un depozit specializat, iar orice depozitare presupune pierderi. Noi avem parte la cartof de un sezon non-stop, este o cultura cu foc continuu ca la furnal, nu exista perioada de repaus, practic avem o luna sau doua de respiro din momentul infiintarii culturii in aprilie dupa care reluam ciclul in iulie. Tot timpul sortari, resortari, ambalari, pierderi, una peste alta. Am intrat dupa 2007 intr-o competitie directa cu marii producatori din vest in care se investeste de 100 de ani si au acces neingradit pe piata noastra, iar noi momentan ne luptam cu armele pe care le avem”, a mai spus presedintele FNCR.

Nu in ultimul rand, Oprea a mentionat si situatia din sectorul de producere a cartofului industrial, care este foarte slab reprezentat din punct de vedere cantitativ, cu doar 80.000 de tone.

„Acest sector de producere a cartofului industrial este foarte slab reprezentat cantitativ. La ora actuala, in Romania, nu se proceseaza mai mult de 80.000 de tone pe an, ceea ce este foarte, foarte putin. Speram ca in 10 ani, daca incurajam aceasta cultura, cartoful pentru industrializare, indiferent ca e chips, produse exudate, amidon, sa ajungem la o cantitate de 200.000 – 250.000 de tone”, a aratat seful FNCR.

Presedintele FGCR a transmis ca sectorul este capabil sa sustina necesarul de cartofi al romanilor, pe care federatia il estimeaza la mai putin de 100 de kilograme pe an, insa aceasta cultura trebuie incurajata.

„Suntem sector capabil sa sustinem necesarul de cartofi de consum al romanilor, necesar pe care noi il estimam mai scazut de 100 kg pe an pe locuitor, ca sa nu mai vorbim ca nu mai sunt nici 20 de milioane de romani. In orice caz ar fi normal sa incurajam aceasta cultura. Cartoful a fost si este painea a doua a romanilor. Trebuie sa o tratam ca atare”, a adaugat Romulus Oprea, presedintele FGCR.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE