Irimescu: fara sprijin financiar corespunzator, riscam reducerea productiei agricole

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Conditiile impuse producatorilor, dar care nu sunt sustinute de sprijin financiar, vor duce la reducerea productiei agricole. Acest lucru va duce la abaterea de la Politica Agricola Comuna si de asigurarea securitatii alimentare, a afirmat Achim Irimescu, ministru plenipotentiar la Reprezentanta Permanenta a Romaniei pe langa Uniunea Europeana (UE).

“De multe ori uitam rolul esential al sectorului agroalimentar si riscam sa stabilim conditii pentru producatori care, daca nu sunt sustinute de realitate si de sprijin financiar corespunzator, nu vor face decat sa duca la reducerea productiei agricole abatandu-ne, astfel, de la obiectivul primordial al Politicii Agricole Comune, acela de a asigura nu doar securitatea alimentara in Uniunea Europeana si in afara Uniunii, dar mai ales sa ofere produse de calitate accesibile tuturor categoriilor de consumatori europeni.

Citeste si: MADR: ce masuri compensatorii de mediu si clima vor putea accesa fermierii in acest an?

Fermierii europeni au o sarcina complexa care, pe langa asigurarea unei productii menite sa garanteze securitatea alimentara, presupune si gestionarea durabila a zonelor rurale, astfel incat prin tehnologiile aplicate sa contribuie la reducerea impactului de mediu, la atenuarea schimbarilor climatice, la cresterea biodiversitatii si, intr-un cuvant, la tranzitia verde a agriculturii.

Odata ce productia agricola a fost realizata cat mai durabil, revine, desigur, comerciantilor sarcina sa sustina preluarea si transferul acesteia, mai ales catre zonele care se confrunta cu deficit si riscuri pentru securitatea alimentara”, a declarat Irimescu.

Potrivit oficialului, oferta agricola la export ar trebui sa fie mai diversificata pentru echilibrarea balantei comertului agroalimentar al Romaniei.

“Ar fi util ca oferta agricola la export sa se diversifice, sa includa cat mai multe produse procesate, care ar putea contribui la echilibrarea balantei comertului agroalimentar al Romaniei.

Noile orientari politice ale Uniunii Europene privind reducerea impactului agriculturii asupra mediului si climei aduc noi obligatii si standarde mai inalte de mediu, care nu vizeaza doar productia agroalimentara, dar cu certitudine si comertul.

In acest sens se propune dezvoltarea lanturilor scurte, acolo unde este posibil, care sa conduca la reducerea amprentei de carbon, inclusiv pentru schimburile comerciale.

Ca urmare, si sectorul comertului trebuie sa aiba in vedere reducerea pretului de carbon si cresterea eficientei.

Sunt provocari deosebite care vizeaza nu doar productia, ci si schimburile cu produse agroalimentare.

Revenind la importanta Romaniei pentru productia si comertul cu cereale, trebuie subliniat ca Romania nu a oferit si nu ofera doar cantitati importante de cereale si oleaginoase la export, dar a si facilitat tranzitul unor mari cantitati de cereale si oleaginoase ale fermierilor ucraineni catre Uniunea Europeana si catre terte tari.

In lipsa unui flux comercial constant, fermierii ucraineni nu ar reusi sa-si valorifice productia si sa-si continue activitatea, contribuind la asigurarea securitatii alimentare la nivel mondial.

Dar importurile libere si tranzitul unor cantitati importante de cereale si produse oleaginoase din Ucraina au avut si efecte colaterale asupra producatorilor romani si a comertului agroalimentar din Romania”, a explicat Achim Irimescu.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE