Razboiul din Ucraina a influentat negativ agricultura romaneasca, cu implicatii care nu pot fi cuantificate. Fermierii se afla, in prezent, intr-o situatie delicata, cu “magaziile pline si conturile goale”, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.
“Razboiul din Ucraina a avut o influenta negativa, iar implicatiile lui inca nu pot fi cuantificate stiind ca acest conflict nu s-a terminat.
Noi spunem ca a avut o influenta negativa dat fiind faptul ca fermierii, intr-un an dificil, au obtinut productii pe care trebuia sa le valorifice, fie la intern, fie la export, pentru ca un an agricol nou se infiinteaza pe rezultatele anului trecut.
Citeste si: Pale(ANSVSA), clarificari despre Legea Porcului: nu va interzice cresterea porcului in gospodaria populatiei
O productie de porumb se infiinteaza cu bani obtinuti prin valorificarea productiei trecute.
Ori, iata ca acum fermierii se afla intr-o situatie extrem de delicata, cu magaziile pline si cu conturile goale.
Magaziile pline pentru ca n-au putut sa-si valorifice cerealele si in mare parte din cauza situatiei din Ucraina.
Nu au putut sa-si valorifice productia nici la extern, pe culoarele traditionale de comert si nici la intern, intrucat consumatorii de cereale din Romania, avand alternativa de a cumpara la preturi mai mici cerealele din Ucraina, evident s-au indreptat spre aceasta oferta, ceea ce a tulburat profund piata cerealelor si a plantelor oleaginoase“, a explicat ministrul Agriculturii, intr-o declaratie pentru AGERPRES cu privire la impactul economic al razboiului din Ucraina la un an de la invazie.
Daea sustine ca din analizele pe care le detine pana la aceasta data, Romania a devenit un importator net dintr-un exportator net de cereale si plante oleaginoase, fiind o situatie cu totul nefavorabila confortului financiar pe care ar trebui sa-l aiba fermierii romani.
“Pe teritoriul din Romania au intrat prin punctele de frontiera cu Ucraina si cu Moldova aproape trei milioane de tone de cereale si plante oleaginoase.
Desi am obtinut o productie mai mica de grau decat in anii trecuti din cauza secetei, din disponibilul pentru export, de 4-5 milioane de tone, pana la aceasta data Romania nu a putut sa exporte decat 2 milioane de tone.
Daca nu vinzi nu ai de unde sa iei alti bani, iar banca te scoate din calculele de bonitate. Suntem intr-o situatie delicata”, a mai spus Daea.
De altfel, seful de la Agricultura a subliniat ca toata activitatea din agricultura, indiferent de domeniu, a fost afectata direct sau indirect de acest conflict.
“In momentul in care exista blocaje la fermieri nu poate sa fie o situatie favorabila la unitatile care proceseaza sau prelucreaza produsele respective, cum de altfel nu poate fi un confort pentru consumator.
Toata activitatea din agricultura si nu numai a fost tulburata de acest conflict si iata ca nu se mai termina, iar din acest punct de vedere ingrijorarea se mareste”, a mentionat el.
* Romania, alaturi de alte cinci state, solicita “sprijin imediat” de la Comisia Europeana
In acest context, ministrul roman al Agriculturii, sustinut de omologii sai din Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia si Slovacia, au solicitat in Consiliul de Ministri de la Bruxelles din luna ianuarie un “sprijin imediat”, in asa fel incat activitatea din agricultura sa poata continua.
“Peste cateva zile trebuie sa insamantam in camp culturile de primavara.
Sunt aproape 5 milioane de hectare, ori acestea se fac cu bani. Motorina nu e fara bani, ingrasamintele nu sunt fara bani, semintele nu sunt fara bani.
Iata ca in urma acestei interventii pe care am facut-o in Consiliul de Ministri, prin cuvantul comisarului, am fost asigurati ca se va veni cu forme de sprijin pentru tarile care au fost afectate in mod deosebit, iar Romania este cea mai afectata dintre toate tarile care se afla proximitatea conflictului”, a explicat oficialul MADR.
Daea a mentionat ca au fost transmise Comisiei Europene toate datele solicitate, estimand ca o decizie ar putea fi luata luna viitoare pana la Consiliul de Ministri.
“Noi am pus la dispozitia Comisiei Europene toate datele solicitate, iar acum asteptam raspunsuri.
Asteptam sa vedem care va fi suma totala si in ce fel va fi distribuita tarilor care se afla intr-o asemenea situatie.
Romania are nevoie de cat mai mult. Nu apreciez acum cat ar trebui sa fie aceasta suma, dar pierderile sunt mari si sunt resimtite de fiecare fermier si in mod deosebit de cei care nu au apucat sa-si valorifice productia.
Ei sunt primii afectati. Sper ca pana la Consiliul de Ministri din luna urmatoare sa avem o decizie in acest sens”, a punctat ministrul Agriculturii.
* Conflictul din Ucraina nu a creat nicio oportunitate pentru agricultura din Romania
Potrivit sefului MADR, conflictul din Ucraina nu a creat pana in prezent nicio oportunitate pentru agricultura din Romania si nici pentru fermierii romani.
“Pana acum nu avem nicio oportunitate pe care sa o evidentiem si care sa ne fi adus vreun beneficiu.
Cererea nu s-a modificat, iar oferta, din nefericire, n-a putut fi onorata din cauza blocajului.
La aceasta data nu este nicio oportunitate pentru Romania din punct de vedere al agriculturii.
Conflictul a creat multe implicatii negative.
Inclusiv libertatea aceasta de trecere a frontierei cu cereale, fara sa determini calitatea, poate sa aduca necazuri ulterioare, pentru ca n-ai de unde sa stii ce boli, ce daunatori insotesc aceste produse.
Evident ca este un disconfort pe care il simt fermierii nostri, avand in vedere ca lipseste acest control din partea ucraineana, iar preturile sunt mai mici pentru aceste produse care vin din Ucraina”, a adaugat ministrul.
De asemenea, seful MADR a transmis fermierilor romani ca “trebuie sa reziste” daca se va prelungi conflictul din Ucraina.
“Eu ii rog pe fermierii romani sa cultive terenul, sa-si execute lucrarile cu tot efortul, iar noi le dam in continuare toate formele de sprijin la timp.
Ii rog pe fermieri sa inteleaga ca putem depasi aceasta situatie grea numai prin munca noastra si sa nu asteptam de la altii prea mult ajutor, pentru ca nu are de unde sa vina.
Iata ca noua ne revine sarcina, misiunea si dorinta de a ne mentine in perimetrul acesta al preocuparii statale, sa lucram terenul Romaniei cu toate posibilitatile pe care le avem, intrucat cu hrana nu-i de joaca. Noi trebuie sa ne asiguram hrana.
Eu am mai spus-o si o repet de fiecare data: razboiul stomacurilor goale e mai greu si mai imprevizibil decat orice alt razboi, indiferent cu ce arme si cat timp dureaza el”, a spus Petre Daea.
* Romania nu risca o criza alimentara
Intrebat daca actualul conflict poate genera o criza alimentara in Romania, Daea a raspuns: “Nu, categoric nu”.
“Romania are, din fericire, tot ce-i trebuie, are conditii naturale si are si resurse pe care le poate valorifica indiferent de situatia care exista in tara sau in apropierea tarii.
In momentul in care m-am instalat pe acest scaun al raspunderii ministeriale am spus foarte clar ca un obiectiv de importanta il reprezinta bazele anului agricol 2022 – 2023 si de aceea trebuie sa insamantam cel putin 2 milioane de hectare cu grau, pentru a ne asigura painea in tara, indiferent de situatia climatica si indiferent de conditiile care apar in interiorul tarii.
Si am insamantat peste 2 milioane de hectare cu grau”, a concluzionat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea.