Ioan Fetea (ACA): Avem semnale ca UE va bloca definitiv neonicotinoidele

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Folosirea semintelor tratate cu neonicotinoide va fi sistata definitiv de catre Uniunea Europeana, chiar din aceasta toamna, in contextul in care, cel putin in Romania, anul trecut, au existat mortalitati de circa 150.000 de familii de albine, a anuntat Ioan Fetea, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA).

“Neonicotinoidele ne-au facut cele mai mari probleme anul trecut, atunci cand au murit circa 150.000 de familii de albine, in sudul tarii. Semnalele pe care le avem ne indica faptul ca in toamna aceasta UE va bloca definitiv folosirea neonicotinoidelor. Avem semnale in acest sens inclusiv de la Copa Cogeca, precum si de la colegii nostri din Franta”, a declarat Ioan Fetea, presedintele ACA, la deschiderea Targului National Apicol, editia de toamna.

In ceea ce priveste ajutorul de minimis acordat apicultorilor in acest an, Ioan Fetea a precizat ca suma stabilita este de 15 lei pe familia de albine, in aceasta perioada fiind elaborata Hotararea de Guvern in acest sens.

“Suma va fi de 15 lei pe familia de albine. In prezent se lucraza la Ordin, iar Hotararea de Guvern credem ca va aparea saptamana viitoare. Din calculele noastre, in fiecare an, noi cheltuim cam 200 lei pe o familie de albine. Te obliga tehnologia. Anul acesta am investit 250 lei in medie, date fiind conditiile meteo vitrege Nu recuperam decat 40-45% prin produsele pe care le realizam si mai primim acesti 15 lei”, a explicat Ioan Fetea.

De asemenea, presedintele ACA a mai precizat ca la nivel national cel putin 300.000 de familii de albine au fost unificate, in contextul in care apicultorii nu au mai avut hrana pentru albine.

“Spre toamna problema e si mai grava. Cei care nu au dat din timp hrana, nu mai au albine, si trebuie sa le unifice. Am vorbit cu colegii din tara si avem aproape 300.000 de familii care s-au unificat. S-au facut 150.000 de familii de albine. Acestea sunt datele de la cei care ne-au transmis informatii, insa aproape 20 % nu ne-au transmis. Ceea ce inseamna ca aceasta scadere de efectiv sa fie una si mai drastica”, a mai spus Fetea.

Romania detine, in prezent, 1,47 milioane de familii de albine si are in jur de 40.000 de apicultori la nivel national, peste 60% dintre acestia fiind membri ai Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE