Un fermier premiat de Ministerul Agriculturii se chinuie in prezent sa-si vanda efectivele de animale

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Dupa ce a fost premiat in numeroase randuri, inclusiv de catre Ministerul Agriculturii, Dumitru Ani, un fermier din Popesti Leordeni, judetul Ilfov, a ajuns sa isi vanda efectivele de animale din cauza greutatilor pe care le intampina la desfacerea. „Am pus anunt din mai, insa nici pana la ora actuala nu m-a sunat nimeni”, ne-a spus fermierul, care, pe langa zootehnie, lucreaza impreuna cu cei doi copii ai sai peste 700 de hectare de pamant.

„Avem 25 de capete cu lapte, plus tineret, in total putem spune ca avem cam 40 de vaci. Este insa foarte greu sa mai vinzi laptele in ziua de azi. Noi reusim sa mai vindem pe la diversi clienti pe care ni i-am format de-al lungul timpului, il ducem fix la poarta lor. Cu ce ramane mai facem branza pentru noi. Ca pret, litrul de lapte il vindem cu 2,5 lei/kg, rar mai ajungem si la 3 lei. Am insa cumnati care se chinuie sa-l vinda cu 70-60 de bani pe litru, ceea ce e o bataie de joc. Problema este ca parca lumea nu mai consuma lapte. Ne-am gandit si la un automat, insa daca ai avea un asemenea aparat ar trebui sa ai mereu un om acolo, plus ca nu ai avea o cantitate suficienta sa satisfaci toata cererea”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, fermierul Dumitru Ani.

In luna mai a acestui an, Dumitru Ani a inceput sa dea anunturi pentru vanzarea vacilor de lapte. Surprinzator sau nu, fermierul ne-a spus ca nici pana acum nu l-a sunat nimeni macar sa se intereseze de animalele scoase la vanzare.

„Nu m-a sunat nimeni, nici macar sa ma intrebe ce vaci am, cum sunt. M-am gandit ca mai bine le vand si pastrez maxim 4 pentru familia mea. E o problema mare in ziua de azi cu desfacerea. Pur si simplu, nu ai cui sa vinzi”, ne-a mai spus crescatorul din Ilfov.

Pe langa problemele legate de desfacere, fermierul Dumitru Ani ne-a mai spus ca in ultimii ani a intampinat dificultati si in a gasi oameni pe care sa-i angajeze la ferma. „O alta problema majora sunt oamenii, ingrijitorii de animale. Nu prea mai gasesti oameni cu care sa faci treaba. Am avut si 700 de oi, insa am fost nevoit sa le vand pe toate, sincer va spun, din cauza ciobanilor. Am mai pastrat acum doar cativa miei pentru mine”, spune Dumitru Ani.

Pe langa zootehnie, fermierul din judetul Ilfov lucreaza circa 760 de hectare de teren arabil, cele mai importante culturi fiind graul, rapita, porumbul si floarea-soarelui.

„Eu am numai de 30 hectare, persoana fizica, iar copiii au vreo 730 de hectare pe 2 societati. Anul acesta, la rapita a fost binisor, la grau la fel. Culturile din primavara au fost slabute rau, mai ales ca a venit seceta. Le-am pus noi din timp, dar degeaba. Am facut putin. La floarea soarelui am reusit sa scoatem cam 1.800 kg la hectar. Acum intram la porumb si cred ca vom face cam 2.500 kg/hectar. Speram sa ne scoatem macar cheltuielile la porumb si floarea-soarelui. Anul trecut am mers in pierdere la rapita”, explica fermierul Dumitru Ani.

Pentru viitor, Dumitru Ani are in vedere sa renunte la efectivul de vaci de lapte si sa se indrepte eventual catre bovinele de carne. „Cu zootehnie, mai putin, din simplul motiv ca nu exista desfacere. O sa ne limitam la cateva vaci doar pentru noi. In ceea ce priveste cultura mare, cu ea o sa mergem inainte. Poate vom avea posibilitatea sa mai cumparam teren, de la 70 de hectare cat avem acum”, ne-a mai spus fermierul.

Dumitru Ani a fost unul dintre agricultorii premiati doi ani la rand de catre Ministerul Agriculturii, in cadrul „Balului Fermierilor”, un eveniment in cadrul caruia sunt recunoscute eforturile si rezultatele deosebite inregistrate de producatorii agricoli.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE