Romania va inregistra in aceasta primavara o scadere de aproape 10% a efectivului total de albine, principalele motive fiind anul apicol 2016 dezastruos, ceea ce a condus la familii de albine slabite intrate in iarna si, prin urmare, la o crestere a mortalitatilor, a anuntat, pentru StiriAgricole.ro, Ioan Fetea, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA).
„Dupa un an pacatos, fara productie de nectar, sau cu mult sub 50% din productia medie, chiar lipsa de polen in toamna, albinele nu au reusit sa isi faca rezerve pentru a intra asa cum trebuie la iernare si sa asigure ulterior o dezvoltare normala a puietului. Pe langa asta, pentru o perioada am avut si cateva probleme cu medicamentele, care au fost scoase din reteaua apicola. Apicultorii au sarit peste o serie de tratamente. Toti acesti factori au condus la mortalitati insemnate in unele judete”, a declarat Ioan Fetea.
Presedintele ACA este de parere ca in aceasta primavara Romania va pierde 10% din efectivul total de albine.
„Daca intr-un an apicol oarecum obisnuit aveam o mortalitate tehnologica de 3-7%, dupa aceasta iarna pragul de mortalitate a depasit in unele judete 15%. Din punctul nostru de vedere, Romania va pierde in aceasta perioada circa 10% din efectivul de albine”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Ioan Fetea, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA).
In unele judete, cativa apicultori au anuntat ca au pierdut in aceasta iarna aproape intreg efectivul de albine.
„Este o situatie dezastruoasa si la nivel european. Europa produce circa 250.000 tone de miere, insa consuma 450.000 tone. 100.000 tone vin din China, iar alte cantitati ajung si din Ucraina, dupa ce aceasta tara nu a mai putut face export in Rusia. Unele surse spun ca in Ucraina ar ajunge inclusiv miere din China care ar fi vanduta ulterior cu eticheta de Ucraina, insa nu exista dovezi clare in acest sens. Toata aceasta presiune uriasa din partea importurilor nu ne permite sa avem o relaxare a pietei mierii din Romania. Noi oricum consumam foarte putina miere, suntem la coada clasamentului. Nici macar firmele mari, care cumpara de ani de zile din Romania, momentan nu si-au anuntat intentiile. Asteapta sa vada si ofertele din China, Mexic, prin urmare pretul e cel care va dicta”, ne-a mai spus presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA).
Romania detine, in prezent, 1,47 milioane de familii de albine si are in jur de 40.000 de apicultori la nivel national, peste 60% dintre acestia fiind membri ai Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.
Bucurestenii si nu numai sunt asteptati in perioada 31 martie – 2 aprilie la editia cu numarul 16 a Targului National al Mierii – editia de primavara, organizat de Asociatia Crescatorilor de Albine din Romania, in cadrul platformei apicole din Baneasa, Bucuresti, B-dul Ficusului nr. 42, sector 1.