Agrostar: apicultorii vor protesta in strada, daca nu primesc ajutorul de minimis

Facebook
Twitter

Apicultorii ar putea organiza prima actiune de protest din acest an, daca nu vor beneficia de un ajutor de minimis aferent anului 2016, in contextul in care au inregistrat scaderi importante ale productiei de miere, a anuntat presedintele federatiei Agrostar, Stefan Nicolae, potrivit Agerpres.

„Anul trecut toti apicultorii din Romania trebuiau sa primeasca un minimis, pentru ca toti apicultorii din Romania au avut de suferit din cauza conditiilor climatice. De ce nici pana la aceasta data nu ati primit nimic? Pentru ca nu s-a dorit. Dar noi am facut acest sindicat ca sa ne batem pentru drepturile noastre. Si ne vom bate. Acum o saptamana, cand ne-a chemat ministrul Agriculturii, i-am transmis mesajul dumneavoastra si primul punct important transmis a fost referitor la acest ajutor de minimis. Vom vedea ce va fi la negocierea dintre conducerea sindicatului si conducerea ministerului si va spun cu toata responsabilitatea ca daca nu vor accepta acest minimis, eu fac apel la dumneavoastra pentru prima actiune de strada, primul protest adevarat al apicultorilor, pentru a ne primi un drept, nu pentru a ne milogi, pentru anul dificil 2016”, a spus presedintele Agrostar, conform sursei citate.

Fostul ministru al Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat, in exclusivitate pentru StiriAgricole.ro, ca exista sanse foarte mari ca acest sprijin sa nu mai fie acordat crescatorilor de albine, in conditiile in care, potrivit datelor MADR, apicultorii au realizat o productie medie in 2016 de circa 20 kg de miere pe stup.

„Pentru a da ajutorul de minimis trebuie sa am niste justificari puternice, pe care sa le inaintez la Bruxelles. Din datele pe care le avem noi, apicultorii au avut o productie medie de circa 20 kg de miere pe stup. Nu au avut in prima parte a anului, din cauza ploilor, insa dupa aceea si-au revenit. Suma totala pentru ajutorul de minimis nu e foarte mare, nu e o problema legata de suma. Problema este cum o justific eu. Nu am gasit inca o justificare pentru a le da acest ajutor. Ajutoarele de stat nu sunt permise decat in anumite conditii si cu mari dificultati. Trebuie sa am o justificare foarte riguroasa”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Achim Irimescu.

Ministrul Agriculturii a mai precizat ca in lipsa unor justificari clare privind necesitatea acordarii ajutorului de minimis, apicultorii ar putea risca sa restituie banii.

Reprezentantii crescatorilor de albine se declara extrem de nemultumiti de situatia creata, acuzand conducerea Ministerului Agriculturii ca nu „si-a facut temele” pentru a acorda ajutorul de minimis apicultorilor.

„Este o lipsa totala de interes si batjocura asupra acestui sector. (…) Calamitatea la apicultor nu este ca la cultura vegetala, unde se poate identifica prin masuratori ce suprafete si in ce proportie au fost afectate. Aici e vorba de calamitatea productiei de miere. Nectarul se secreta in anumite conditii de temperatura, umiditate etc. Durata la culesul de salcam e de 7-10 zile.. Daca a plouat 6-7 zile, albinele nu au adunat nici cat sa se intretina. Daca cei de la minister spun ca nu au acoperire pentru a da ajutorul, atunci de ce nu si-au facut temele? In ceea ce priveste productia de 20 kg de miere pe stup, aceste date nu au acoperire. Ar fi inseamnat ca la ora actuala exista 20.000 – 24.000 de tone de miere. Noi am facut 30-40% din productia media anuala. Au fost poate unele judete, 3-4, unde au existat productii de 50-60% fata de medie. Insa la nivel national avem sub 40%. Acest lucru inseamna ca avem o productie de maxim 9.000 de tone. Pe vatra, un apicultor face 5 kg pe stup, iar in pastoral 20 kg, insa cei care s-au deplasat au fost oricum sub 20%, din datele noastre”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania, Ioan Fetea.

De asemenea, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania sustine ca in acest context cheltuielile apicultorilor se vor majora.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE