Infiintarea primei Asociatii dedicata exclusiv zonei montane. Cum se poate obtine schema de calitate

Facebook
Twitter

Secretarii de stat Emil Dumitru si Aurel Simion au participat in data de 23 iulie la intalnirea de lucru cu reprezentantii zonei montane. La intalnire au luat parte subsecretarul de stat Conf. Avram Fitiu, directori si experti din cadrul MADR si ANZM.

Intalnirea a vizat constituirea Asociatiei Produs Montan, prima asociatie a producatorilor din zona montana, producatori care au obtinut dreptul de utilizare a mentiunii de calitate “produs montan”. Asociatia cuprinde sase membri fondatori, care produc si comercializeaza produse ce beneficiaza de mentiunea de calitate Produs Montan.

In prezent, Registrul National al Produselor Montane cuprinde 255 de producatori ce detin 1021 de produse care au obtinut mentiunea de calitate Produs Montan, toate regasindu-se pe site-ul www.produsmontan.ro si in aplicatia Catalogul Produselor Alimentare Certificate (CPAC).

Evenimentul a constituit un factor de incredere pe care producatorii il acorda schemei de calitate produs montan si a creat, totodata, premisele pentru dezvoltarea asociatiei prin posibilitatea de accesare a pietei europene, dar si de accesare a fondurilor destinate produselor certificate pe o schema de calitate.

Conducerea MADR a subliniat rolul esential al organizarii in forme asociative, punctand avantajele acesteia precum: facilitarea desfacerii produselor in marile retele comerciale, putere de negociere sporita, consolidarea pozitiei in lantul de aprovizionare cu alimente, asistenta tehnica oferita membrilor.

Secretarul de Stat Aurel Simion i-a felicitat pe membrii asociatiei pentru aceasta initiativa importanta in dezvoltarea activitatii lor, indemnandu-i sa-si conserve brandul pentru a-si proteja produsele.

Secretarul de stat Emil Dumitru i-a informat pe particianti despre stadiul elaborarii Planului National Strategic si a prezentat beneficiile accesarii submasurii 4.2 “Sprijin pentru investitii in procesarea/marketingul produselor agricole – componenta investitii in abatoare de capacitate mica in zona montana”, cu o alocare de peste 12 milioane de euro. Oficialul a relevat necesitatea unor masuri care sa genereze valoare adaugata si impact economic pentru locuitorii zonelor montane.

Subsecretarul de stat Avram Fitiu le-a adus la cunostinta celor prezenti ca, pentru dezvoltarea zonei montane, Ministerul a efectuat un demers prin transmiterea unei adrese de informare catre toate Primariile cu privire la politicile si viziunea MADR pentru progresul locuitorilor din zonelor de munte. Totodata, subsecretarul de stat a afirmat ca populatia, cat si autoritatile publice au datoria de a apara patrimoniul cultural si de a duce mai departe valorile nationale.

Conducerea Ministerului a reiterat importanta educatiei alimentare in scoli pentru promovarea consumului de produse autohtone. Consumand produse locale, indeosebi preparate montane, contribuim la mentinerea activitatilor agricole traditionale in zona montana, la dezvoltarea gospodariilor montane, precum si la mentinerea populatiei in zonele de munte.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE