prognoza agrometeo

Prognoza agrometeo: inceput cald de toamna si sanse de ploi locale

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Acest inceput de toamna se va caracteriza printr-o vreme mai calda decat intr-o luna normala de septembrie, cu temperaturi maxime ce pot ajunge chiar si la 33 de grade Celsius. In urmatoarele zile se preconizeaza si aparitia ploilor si, izolat, a grindinei, se arata in prognoza agrometeorologica ANM, valabila in intervalul 04-10 septembrie

Caracteristici meteorologice

In aceasta perioada va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod normal, in aproape toata tara. Temperatura medie diurna a aerului va oscila intre 13…28°C, mai ridicatǎ cu 1…8°C, in raport cu mediile multianuale, in majoritatea zonelor de cultura.

Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 19…33°C, la nivelul intregului teritoriu. Temperatura minima a aerului se va situa intre 7…22°C, la scara intregii tari. Temperatura medie diurna a solului pe adancimea de 5 cm va inregistra valori de 18…30°C, in cea mai mare parte a regiunilor agricole, favorabile pentru pregatirea patului germinativ si insamantarea culturilor de rapita si orz de toamna.

Se prognozeaza ploi locale cu caracter de aversa, dar si torentiale, insotite de descarcari electrice si intensificari ale vantului, izolat cu aspect de vijelie. De asemenea, vor fi conditii de producere a grindinei, iar cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice

In stratul de sol 0-20 cm ogor continutul de umiditate va prezenta valori scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema), in Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Maramures, pe suprafete agricole extinse din Moldova, Transilvania si Crisana, local in nordul, nord-vestul si vestul Banatului. Gradul de aprovizionare cu apa al solului se va situa in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim, local in sudul Crisanei, izolat nordul, sud-vestul, centrul si sud-estul Transilvaniei, nord-vestul si estul Moldovei, nord-estul Banatului.

Starea de vegetatie a culturilor agricole

In conditiile agrometeorologice mentionate, lucrarile de pregatire a patului germinativ in vederea insamantarilor din prima epoca (rapita, orz si grau) se vor desfasura cu dificultate, in special pe terenurile unde se mentin deficite de apa in sol.

De asemenea, starea de vegetatie la culturile prasitoare neirigate va continua sa se deprecieze, iar in plantatiile pomi-viticole se vor semnala fructe mici si deshidratate, precum si caderea prematura a acestora, indeosebi in zonele agricole afectate de fenomenul de seceta pedologica prelungita.

Cultura de floarea-soarelui va parcurge maturitatea deplina (40-100%), extinzandu-se suprafetele in curs de recoltare. Porumbul isi va finaliza faza de maturitate in lapte (100%), totodata continuandu-se maturitatea in ceara si deplina (10-100%), precum si recoltarea la hibrizii extratimpurii si timpurii.

La sfecla de zahar vor predomina ingrosarea axei hipocotile si acumularea zaharului, iar cartoful ajuns la maturitatea deplina se va recolta in cea mai mare parte a teritoriului agricol. In plantatiile pomi-viticole se vor semnala cresterea, maturarea fructelor/boabelor, acumularea zaharurilor si recoltarea la varietatile de sezon.

Cultura de rapitǎ semǎnatǎ in epoca optimǎ va inregistra primele faze de vegetatie, respectiv germinare si rǎsǎrire. Totodatǎ, se vor continua lucrǎrile de semǎnat, la nivelul intregii tǎri. Pe ansamblu, lucrarile agricole de sezon (recoltare, transport, depozitarea produselor, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi, fertilizari in vii si livezi, etc.) se vor putea desfasura relativ in bune conditii, fiind temporar intrerupte in zilele cu precipitatii.

Recomandari de specialitate

  • Continuarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare ale produselor agricole de sezon;
  • Eliberarea suprafetelor agricole de resturile vegetale;
  • Efectuarea lucrarilor superficiale de pregatire a terenului in scopul conservarii apei in sol, in zonele unde se mentine seceta pedologica prelungita;
  • Efectuarea araturilor si pregatirea patului germinativ in vederea insamantarii culturilor de toamna in epoca optima;
  • Lucrari de intretinere la pomii fructiferi si vita-de-vie.

Sursa: ANM

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE