MADR: sprijin pentru asociatiile de producatori si pentru produsele traditionale. Ce masuri sunt asteptate?

Facebook
Twitter

Secretarii de stat Aurel Simion si Emil Dumitru au condus in data de 3 iulie, la sediul MADR,  o serie de intalniri de lucru cu reprezentantii Federatiei Nationale a Producatorilor de Produse Traditionale.

Astfel, prima intalnire s-a desfasurat cu experti din cadrul AFIR si AM-PNDR, la cea de-a doua au fost prezenti membri ai Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania – AMRCR, iar la cea de-a treia au participat reprezentantii Administratiei Pietelor Sector 2.

In cadrul primei intalniri reprezentantii AFIR si AM-PNDR au prezentat beneficiile accesarii fondurilor europene prin intermediul Masurii 3 din PNDR 2014-2020 ”Sisteme de calitate pentru produsele agricole si alimentare”. S-a evidentiat necesitatea unei finantari consistente pentru formele asociative. Emil Dumitru a afirmat faptul ca in viitoarea alocare financiara doar formele asociative cu rol economic vor beneficia de sprijin pe pilonul II din Programul de dezvoltare rurala din viitorul Plan National Strategic.

A doua sesiune de discutii a vizat identificarea unor oportunitati de colaborare intre producatorii de produse traditionale si marile retele comerciale. Secretarul de stat Emil Dumitru a subliniat: „credem foarte mult ca fara scheme de calitate pe care sa le finantam consistent din bugetul pe care il avem alocat Romaniei pe fonduri europene nu vom reusi sa ne consolidam si sa putem sa cream o nisa de consumatori care sa sustina integrarea strategiei Farm to Fork”. Secretarul de stat a adaugat ca ecologizarea Politicii Agricole Comune este un trend de care Romania ar trebui sa tina cont. Se astepta o implicare din partea reprezentantilor producatorilor in ceea ce priveste masurile viitoare din urmatoarea programare financiara. Un obiectiv pe care Ministerul il are este ca zona montana sa beneficieze de masuri distincte pentru a nu fi intr-o competitie inegala cu celelalte zone teritoriale ale Romaniei.

Conducerea MADR a convenit sa efectueze vizite impreuna cu echipe din cadrul Autoritatii de Management pentru PNDR la asociatiile de producatori in cadrul carora sa prezinte beneficiile accesarii masurilor dedicate sistemelor de calitate, precum si oportunitatile asocierii.

In cea de-a treia sesiune de discutii, Ministerul a facilitat dezbaterile dintre reprezentantii Federatiei Nationale a Producatorilor de Produse Traditionale si Directia Piete din sectorul 2 al Municipiului Bucuresti privind posibilitatea alocarii de spatii pentru comercializarea produselor certificate si atestate pe scheme de calitate. Reprezentantii Administratiei Pietelor Sector 2 au propus producatorilor sa le ofere in administrare contra unei chirii ”Piata Colentina” din Bucuresti, un spatiu modern si utilat cu tot ceea ce e necesar pentru depozitarea si comercializarea produselor agroalimentare.

In acest context, membrii Federatiei Nationale a Producatorilor de Produse Traditionale au convenit sa poarte discutii interne pentru a stabili modul concret de actiune si organizare pentru gestionarea si administrarea pietei.  In cadrul acestei colaborari, Ministerul are obligatia de a se  asigura ca in piata sa fie comercializate doar produse locale, certificate si atestate pe scheme de calitate nationale si europene.

La randul sau, secretarul de stat Aurel Simion a afirmat: ”Acest proiect este o oportunitate extraordinara pentru desfacerea produselor certificate si atestate pe scheme de calitate si ar putea constitui un centru pilot si, totodata, un model de bune practici pentru administratiile pietelor din tara, astfel incat producatorii sa-si poata valorifica produsele,  iar consumatorul sa se bucure de gustul produselor de odinioara. Este un inceput in valorificarea produselor fermierilor romani in promovarea lantului scurt de aprovizionare si consum”.

La finalul seriei de intalniri, conducerea MADR a relevat necesitatea construirii unei strategii solide pentru elaborarea de politici coerente si durabile care sa contribuie la dezvoltarea sectorului agroalimentar. Se asteapta propuneri si sugestii din partea participantilor privind  dezvoltarea relatiilor de parteneriat dintre industria alimentara si comercianti.

In incheiere, secretarul de stat Simion a apreciat necesitatea de a identifica  metode inteligente de sustinere din fonduri europene a produselor locale, regionale si nationale.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE