septembrie 17, 2021

Idei de afaceri: Cum se cultiva cartofii mov, soiul care le aduce fermierilor venituri triple

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Culturile de nisa au inceput sa prinda radacini tot mai puternice si in Romania. Din dorinta de a-si diversifica plantatiile, precum si pentru a-si asigura si niste venituri mai mari, unii agricultori romani au inceput sa cultive cartofi mov, un sortiment exotic, originar din tari precum Bolivia si Peru, dar cu un inalt raport nutritional. Pe langa aceste lucruri, cartofii violet sunt vanduti la preturi de circa 6-7 lei/kg, triplu fata de cei obisnuiti.

Pentru a intelege mai bine cum se pot creste cartofii mov, precum si pentru a afla ce venituri ne pot aduce acestia am stat de vorba cu argeseanul Ilie Madalin, care a infiintat in 2015 prima sa cultura de cartofi violet din soiul „Purple peruvian”, pe o suprafata de 7.000 de metri patrati, in localitatea Budeasa Mare.

“Anul acesta pot spune ca am inceput sa am o productie serioasa, de pe terenul de 7.000 mp. Din pacate, din cauza ca in ultima luna si jumatate au fost calduri foarte mari, productia a avut de suferit cu circa 10-15%. Chiar daca am avut irigatii, pur si simplu temperaturile de 40 de grade Celsius au afectat cultura. Estimez ca voi avea anul acesta cam 17 tone. Daca nu aveam aceste calduri, cred ca ajungeam fara mari probleme la 20 de tone. In conditii optime, la un hectar, se poate ajunge la circa 30 tone”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Ilie Madalin.

Deoarece cartofii mov au numeroase calitati nutritive, acestia sunt comercializati in general cu preturi triple fata de cei albi. “Pretul pentru cartoful de consum este de la mine de 7 lei/kg. Am deja un lant de restaurante, de 3,4, chiar si de 5 stele, atat din Pitesti, cat si din Bucuresti, unde comercializez acest soi. Respectivele restaurante includ acesti cartofi mov in pregatirea preparatelor pentru meniuri de nunta, cat si pentru alte ocazii. Sunt foarte apreciati. In ceea ce priveste cartoful de samanta, pretul unui kilogram este de 15 lei, insa, bineintele, la cantitati mai mari, se negociaza”, ne-a mai spus cultivatorul din Arges.

Cei care intentioneaza sa infiinteze o asemenea cultura, trebuie in primul rand sa se asigure ca au un teren afanat, cu temperaturi ale aerului care sa nu depaseasca 40 de grade. De asemenea, un sol optim pentru cartoful mov este cel usor nisipos, cu un pH intre 5-6. Pentru cartofii mov plantarea nu difera fata de insamantarea cartofilor obisnuiti, cea mai buna perioada pentru aceasta operatiune fiind in intervalul martie – aprilie.

„Pregatirea terenului o vom incepe toamna. Pentru inceput vom administra 2-3 tone de guni de grajd vechi, pentru o suprafata de 1 hectar. Ulterior, vom face o aratura de toamna, la adancime de 30-35 cm. In primavara, cu 2-3 zile inainte de a incepe plantarea vom marunti foarte bine terenul. Cu cat maruntim mai bine, cu atat vom ajuta cartoful sa se dezvolte mai armonios. Plantarea propriu-zisa se face mecanizat. La doua zile dupa ce am plantat se erbicideaza impotriva buruienilor. De asemenea dupa rasarirea cartofului, la 10-15 cm, se incep tratamentele contra manei, cat si cele care ajuta la crestere. Aici eu recomand utilizarea produselor doar pe baza de plante naturale, alge etc.”, explica Ilie Madalin.

cartofi mov

Pentru densitatea de plantare, cultivatorul din Arges recomanda folosirea unei distante de circa 20-25 cm intre ei si o distanta de aproximativ 60-70 cm intre randuri.

O productia optima de cartofi mov se poate obtine numai daca se aplica tratamentele necesare impotriva bolilor si daunatorilor. “Daca vom avea o vreme ploioasa, vom face tratamente putin mai des. Cel mai important este cel impotriva manei, care e bine sa se faca pe toata durata ciclului de crestere. De asemenea, este important sa venim si cu un tratament impotriva Gandacului de Colorado”, ne-a mai spus cultivatorul, care a creat si o pagina de Facebook dedicata cartofilor mov – „Agro Violette”.

Si irigarea joaca un rol major in obtinerea unor productii optime de cartofi mov. “Eu folosesc un sistem de irigare prin aspersie. Am irigat numai pe timpul noptii. La cartofii mov trebuie evitata irigarea prin inundare, deoarece ii afecteaza. Intr-o saptamana, se poate iriga cam de 4 ori”, explica Ilie Madalin. La circa 5 luni de la plantare, cartofii mov se pot recolta, nu inainte insa de a-si forma coaja.

Pentru a infiinta o cultura de cartofi mov pe o suprafata de un hectar, un fermier are nevoie de circa 2-3 tone de cartof de samanta, costul ridicandu-se la circa 8.000 de euro. La aceasta suma se adauga si costurile pentru lucrarile agricole, cat si pentru achizitionarea unui sistem de irigare, plus substantele de erbicidat.

“Anul acesta doresc sa ma extind la 2 hectare, am gasit si pamantul. Il voi lua in arenda, pe 3 ani. As vrea sa ajunga la 3-4 hectare. Exista multe comenzi de samanta in prezent, mai multe decat cele pentru consum. Lumea vrea in primul rand sa experimenteze. Am avut de asemenea si cateva discutii pentru a face export in Franta, Germania, insa trebuie sa avem o cantitate minima de 40 de tone”, ne-a impartasit Ilie Madalin planurile sale de viitor.

Cartofii mov se presupune ca au fost printre primele varietati de cartofi adusi din America de Sud, unde si astazi sunt plantati pana la inaltimi de 1400 de metri. Culoarea mov vine de la antocianine, care este un puternic antioxidant ce impiedica dezvoltarea celulelor canceroase. Aceasta substanta se regaseste si in fructele de padure, mure, afine. Datorita antioxidantilor puternici cartofi mov – albastri ajuta la scaderea tensiuni arteriala si la reducerea greutati corporale.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE