O idee de afaceri tot mai populara in randul fermierilor cu suprafete mici de teren este cartoful mov, un soi originar din tari precum Bolivia si Peru, insa cu un inalt raport nutritional, despre care unele studii spun chiar ca ne-ar proteja impotriva tumorilor canceroase. Unul dintre principalele motive pentru care agricultorii sunt interesati de cartofii violet este ca acestia se vand deseori cu preturi de circa 6-7 lei/kg, triplu fata de cei obisnuiti. Mai mult decat atat, cei de samanta ajung sa coste circa 15-20 lei/kg.

Ilie Madalin este un argesean care in 2015 a infiintat prima sa cultura de cartofi violet din soiul peruvian „Purple Majesty”. In prezent lucreaza o suprafata de 1,2 hectare, insa se gandeste serios ca in urmatorii ani sa ajunga pana la 3 hectare cultivate cu cartof mov, datorita cererii in crestere.

„Pentru cartoful de samanta am avut numeroase cereri pe internet. Pretul este de circa 15 lei/kg, ceea ce este foarte bun. O cerere din ce in ce mai mare apare de pe piata externa. La cartofii de consum, pretul a fost in general de 7 lei/kg, insa s-a mai si negociat pentru cantitatile mari. Ii dam in general la restaurante, care includ in mediu asemenea cartofi, dar si consumatorilor simpli. Cartofii violet au un diametru mediu, spre mic, ceea ce ii face acceptati”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Ilie Madalin, cultivator de cartofi mov din Arges.

Productiile medii pe care le pot atinge plantatiile cultivate cu soiul „Purple Majesty” se ridica la circa 15-16 tone pe hectar. Anul trecut, din cauza secetei puternice, Ilie Madalin a obtinut o productie de cartofi mov diminuata cu circa 20-25%. „Chiar daca este un soi rezistent la seceta, productia a fost de circa 12 tone la hectar. Cartofii au rezistat bine, nu s-au uscat, insa nu s-a putut atinge capacitatea maxima de productie”, ne-a explicat fermierul.

Pentru a avea o recolta sanatoasa, fermierii trebuie sa fie atenti si la bolile sau daunatorii care pot aparea in cultura cartofului mov. „Eu am venit cu tratamente naturale, preventive, pe baza de alge, impotriva manei. Nu am folosit de exemplu azot, o substanta pe care o intalnim des la cartoful alb. De asemenea, am mai facut si niste tratamente impotriva Gandacului de colorado. In rest, alte probleme nu am avut in cultura”, ne-a marturisit agricultorul.

Cei care intentioneaza sa infiinteze o asemenea cultura, trebuie in primul rand sa se asigure ca au un teren afanat, cu temperaturi ale aerului care sa nu depaseasca 40 de grade. De asemenea, un sol optim pentru cartoful mov este cel usor nisipos, cu un pH intre 5-6. Pentru cartofii mov plantarea nu difera fata de insamantarea cartofilor obisnuiti, cea mai buna perioada pentru aceasta operatiune fiind in intervalul martie – aprilie.

„Pregatirea terenului o vom incepe toamna. Pentru inceput vom administra 2-3 tone de guni de grajd vechi, pentru o suprafata de 1 hectar. Ulterior, vom face o aratura de toamna, la adancime de 30-35 cm. In primavara, cu 2-3 zile inainte de a incepe plantarea vom marunti foarte bine terenul. Cu cat maruntim mai bine, cu atat vom ajuta cartoful sa se dezvolte mai armonios. Plantarea propriu-zisa se face mecanizat. La doua zile dupa ce am plantat se erbicideaza impotriva buruienilor. De asemenea dupa rasarirea cartofului, la 10-15 cm, se incep tratamentele contra manei, cat si cele care ajuta la crestere. Aici eu recomand utilizarea produselor doar pe baza de plante naturale”, explica Ilie Madalin.

Pentru densitatea de plantare, cultivatorul din Arges recomanda folosirea unei distante de circa 20-25 cm intre ei si o distanta de aproximativ 60-70 cm intre randuri.

Pentru a infiinta o cultura de cartofi mov pe o suprafata de un hectar, un fermier are nevoie de circa 1,5 tone de cartof de samanta, costul ridicandu-se la circa 22.500 lei. La aceasta suma se adauga si costurile pentru lucrarile agricole, cat si pentru achizitionarea unui sistem de irigare, plus substantele de erbicidat.

Si irigarea joaca un rol major in obtinerea unor productii optime de cartofi mov. „Eu folosesc un sistem de irigare prin aspersie. Am irigat numai pe timpul noptii. La cartofii mov trebuie evitata irigarea prin inundare, deoarece ii afecteaza. Intr-o saptamana, se poate iriga cam de 4 ori”, explica Ilie Madalin. La circa 5 luni de la plantare, cartofii mov se pot recolta, nu inainte insa de a-si forma coaja.

Inca un aspect important este si modul in care sunt pastrati cartofii pe timpul iernii. „Depozitarea lor trebuie sa se faca numai in locuri unde temperatura se pastreaza intre 2 si 4 grade. Daca temperatura depaseste 32-35 grade atunci ei vor avea de suferit. Peste 4 grade, cartofii incep sa incolteasca”, explica Ilie Madalin.

Cartofii mov se presupune ca au fost printre primele varietati de cartofi adusi din America de Sud, unde si astazi sunt plantati pana la inaltimi de 1400 de metri. Culoarea mov vine de la antocianine, care este un puternic antioxidant ce impiedica dezvoltarea celulelor canceroase. Aceasta substanta se regaseste si in fructele de padure, mure, afine. Datorita antioxidantilor puternici cartofi mov – albastri ajuta la scaderea tensiuni arteriala si la reducerea greutati corporale.