Cresterea iepurilor din rasele gigant poate fi o ocupatie dificila si plina de capcane, mai ales pentru incepatori. Cu toate acestea, o asemenea activitate se poate dovedi una de succes, daca se tin cont de mai multe reguli.

Razvan Turucz, in varsta de 27 ani, este un tanar din Oradea pentru care urecheatii reprezinta pasiunea lui de-o viata. Chiar daca a detinut mai demult doar rase obisnuite de iepuri, in ultimi ani crescatorul s-a specializat pe Uriasul German Gri si Alb, reusind chiar sa cucereasca si o serie de premii.

„Pana acum 4-5 ani aveam doar iepuri de casa. La un moment dat, am avut ocazia sa vad rasele mari si pur si simplu m-am indragostit de prestanta lor. Mi-am dorit foarte mult sa am si eu o pereche, asa ca nu am stat prea mult pe ganduri si am cumparat primele exemplare de la un prieten. Ulterior, am fost plecat chiar prin Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, m-am intalnit cu crescatori de top si am mai facut rost de niste exemplare deosebite. In prezent am doua rase, Uriasul German, culorile alb si gri, precum si Iepurele californian. Detin acum circa 100 de exemplare”, a povestit, pentru StiriAgricole.ro, Razvan Turucz.

Crescatorul din Oradea isi hraneste exemplarele de Urias German cu lucerna uscata, la care se adauga si un amestec de cereale format din grau, porumb, orz si orzoaica.

„La mine iepurii mananca doar lucerna din balot, adica lucerna uscata, pe care o cultiv eu. O fac baloti si o depozitez. Le mai dau si un amestec de cereale, care contine porumb, grau, orz, orzoaica. In ceea ce priveste cantitatea de hrana, pot spune ca la efectivul meu, de 100 de exemplare, se consuma cam 3 baloti de lucerna pe saptamana si cam 20 kg de furaj amestecat cu cereale”, ne-a explicat Razvan Turucz.

De asemenea, crescatorii trebuie sa aiba grija ca in alimentatia iepurilor sa nu fie una bogata in calorii, deoarece aceasta rasa poate deveni usor obeza, ceea ce va produce mai devreme sau mai tarziu probleme ale incheieturilor sau ale inimii.

Potrivit standardului, un exemplar din rasa Urias German va avea o greutate cuprinsa intre 7 si 11 kilograme. „Iepurii se dezvolta foarte repede, la 5 luni ajung sa aiba aproape 6 kilograme sau chiar pot depasi aceasta greutate”, ne-a mai spus crescatorul. Iepurii ajung la maturitate la varsta de 8 luni, pentru femele, si 10 luni, pentru masculi.

Anul trecut, Razvan Turucz a reusit sa cucereasca doua premii importante cu exemplarele sale de Urias German.

„Am participat in 2016 la Cupa Crisana unde am reusit sa iau premiul pentru campion mascul de Urias German Alb si un campion de colectie tot la rasa Urias German Alb. E o competitie destul de mare, insa pot spune ca aceste doua premii ma impulsioneaza sa merg mai departe si sa am asteptari optimiste si de la exemplarele din cealalta culoare pe care o detin. De asemenea, pot spune ca m-am clasat destul de bine si la nationale. De curand am reusit sa formam si o asociatie dedicata crescatorilor de pasari si animale mici”, ne-a mai spus Razvan Turucz.

Participarea la un concurs dedicat urechiatilor necesita pregatiri de aproape 2-3 luni. „Cand dorim sa pregatim un iepure pentru un concurs trebuie sa tinem cont de mai multe aspecte. In primul rand, iepurele trebuie sa fie vaccinat, sa aiba toate tratamentele la zi. Apoi, vom face o toaletare a lor. Vom peria iepurele zilnic, cu 2-3 saptamana inainte de concurs, asta ca sa lase cat mai putin par. De asemenea, iepurete trebuie tatuat. Mai exact, e vorba de un indicativ pe care exemplarul il are pe ureche. Vor fi trecute acolo detalii despre data nasterii si judetul de unde provine. Nu mai putin important este si modul in care se transporta iepurii pana la locatia concursului. Trebuie sa avem custi idividuale, cu ventilatie si temperatura constanta”, ne-a mai explicat crescatorul.

Pretul unui exemplar matur din rasa Urias Gri German porneste de la 100 euro si poate ajunge pana la 400 de euro in functie de genetica si varsta. In ceea ce priveste puii de circa 6-7 saptamani acestia se vand cu aproximativ 30-50 euro, potrivit lui Razvan Turucz.

Pentru viitor, crescatorul din Oradea si-a propus sa isi formeze o matca mai mare, astfel incat sa poata alege mult mai eficient exemplarele care se preteaza pentru concursuri. De asemenea, Razvan Turucz isi doreste sa participe cu exemplarele sale si la expozitia din Danemarca, din 2018.

Inainte de 1989, tara noastra avea un efectiv de aproape trei milioane de iepuri, insa in 2002 Romania mai detinea circa 600.000 de iepuri.

Share on Facebook