apicultura

Decizie oficiala privind ajutorul de minimis pentru apicultori

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Mii de apicultori din toata tara au asteptat inca anul trecut ca Ministerul Agriculturii sa le ofere un sprijin financiar, din cauza productiei extrem de slabe, precum si a numeroaselor mortalitati inregistrate la familiile de albine. De curand, seful MADR, Petre Daea, a declarat ca apicultorii nu vor primi un ajutor de minimis, crescatorii de albine fiind mai degraba incurajati sa se inscrie in Programul National Apicol.

„Apicultorii nu vor primi ajutorul de minimis. In Planul National (Apicol n.red.) sunt ajutoare pe care trebuie sa le dam pentru a procura materiale necesare activitatii apicole. Cu ajutorul de minimis nu mai putem continua. Este un program national, l-am explicat apicultorilor, il avem in lucru in Ministerul Agriculturii, in asa fel incat si apicultorii sa beneficieze de sprijin. Pentru pierderile de anul trecut, insa, nu avem un raspuns favorabil si imi pare extrem de rau”, a declarat Petre Daea, la un targ apicol din Racasdia, judetul Caras-Severin, potrivit Agerpres.

Presedintele Federatiei Agrostar, Stefan Nicolae, declara pe 28 ianuarie, la Craiova, unde a participat la constituirea Filialei Dolj a Sindicatului Apicultorilor din Romania, ca in situatia in care Ministerul Agriculturii nu va accepta sa le acorde apicultorilor ajutorul de minimis pentru pierderile avute in anul 2016, acestia ar putea protesta in strada. Acesta a afirmat ca apicultorii nu au primit pana acum ajutorul de minimis „pentru ca nu s-a dorit”, in conditiile in care anul 2016 a fost unul dificil si pentru ei, conform sursei citate.

Fostul ministru al Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat, in exclusivitate pentru StiriAgricole.ro, inca din octombrie 2016, ca exista sanse foarte mari ca acest sprijin sa nu mai fie acordat crescatorilor de albine, in conditiile in care, potrivit datelor MADR, apicultorii au realizat o productie medie in 2016 de circa 20 kg de miere pe stup.

„Pentru a da ajutorul de minimis trebuie sa am niste justificari puternice, pe care sa le inaintez la Bruxelles. Din datele pe care le avem noi, apicultorii au avut o productie medie de circa 20 kg de miere pe stup. Nu au avut in prima parte a anului, din cauza ploilor, insa dupa aceea si-au revenit. Suma totala pentru ajutorul de minimis nu e foarte mare, nu e o problema legata de suma. Problema este cum o justific eu. Nu am gasit inca o justificare pentru a le da acest ajutor. Ajutoarele de stat nu sunt permise decat in anumite conditii si cu mari dificultati. Trebuie sa am o justificare foarte riguroasa”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Achim Irimescu.

Ministrul Agriculturii a mai precizat ca in lipsa unor justificari clare privind necesitatea acordarii ajutorului de minimis, apicultorii ar putea risca sa restituie banii.

Reprezentantii crescatorilor de albine se declara extrem de nemultumiti de situatia creata, acuzand conducerea Ministerului Agriculturii ca nu „si-a facut temele” pentru a acorda ajutorul de minimis apicultorilor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE