Numerosi apicultori din tara reclama ca ajutorul de minimis, in valoare de 15 lei, promis de Ministerul Agriculturii este foarte mic in comparatie cu nevoile crescatorilor de albine, mai ales in contextul unui an apicol dezastros. Ing. Drd. Petru Budeanu, presedinte al Asociatiei Apicole „ApisMold2005” a trimis redactiei StiriAgricole.ro, o scrisoare deschisa pe care i-a adresat-o sefului MADR, Achim Irimescu, despre cele mai mari probleme ale apiculturii romanesti.
„In anul apicol 2016 extremele climatice au defavorizat la maxim sectorul apicol din Romania! Astfel, perioadele cu temperaturi extrem de scazute, reci, din timpul culesurilor principale, urmate de seceta prelungita si de temperaturile extrem de crescute, soiurile modificate genetic cultivate de agricultori, au condus la incapacitatea plantelor melifere de a secreta nectar si albinele nu au mai avut din ce sa produca miere. Anul apicol 2016 a fost cel mai rau an dintotdeauna, urmare a extremelor climatic potrivnice, cantitatilor mari de pesticide foarte toxice utilizate in agricultura, in special a erbicidelor si a insecticidelor, invaziei daunatorilor, taierilor necontrolate de paduri, reducerii suprafetelor de fanaturi, importurilor de miere din strainatate, precum si a lipsei masurilor eficiente si a strategiilor de sustinere a sectorului apicol din partea statului roman.
Apicultorii din Romania au fost astfel obligati sa-si hraneasca artificial familiile de albine, pentru a le salva de la moartea prin infometare, unii neavand bani ca sa mai cumpere zahar si sa le asigure hrana suficienta pe timpul iernii vor pierde un numar insemnat de familii de albine care vor muri de foame in iarna care va incepe nu peste multa vreme.
Un numar mare de apicultori din Romania dupa ce si-au epuizat resursele financiare proprii au facut credite si s-au inglodat in datorii ca sa
asigure hrana, tratamentele si sa-si salveze de la pieire familiile de albine. Acesti apicultori se afla in dificultate financiara extrema si nu-si mai vad capul de griji, chinuindu-se ca sa supravietuiasca si sa-si salveze albinele de la moarte. Unii dintre stupari si-au scos la vanzare pe nimic din disperare stupinele.
Parazitii albinelor au avut conditii optime de inmultire pe vremea in care albinele nu au avut conditii prielnice iesirii din stupi la cules, s-au inmultit la maxim, au distrus si distrug partial sau in totalitate un numar mare de familii de albine, distrugerile vor creste pe timpul iernii cand puterea familiilor de albine se va reduce pana cand vor disparea complet.
Utilizarea celor mai otravitoare pesticide si in cantitati mari, in acest an agricol in Romania pentru tratarea culturilor agricole intensive a condus la pieirea prin otravire a unui numar mare de familii de albine, altora le-a slabit puterea foarte mult prin reducerea drastica a efectivelor de albine iar ingrijorarea apicultorilor romani din aceasta cauza este maxima gandindu-se ca se va proceda la fel, criminal si anul viitor asupra familiilor de albine daca Ministerul Agriculturii nu va lua urgent masuri intelepte, masuri inteligente care sa interzica utilizarea pesticidelor cu cele mai inalte grade de toxicitate pe teritoriul Romaniei si care sa protejeze de otravuri: familiile de albine, omul si sa fie prietenoase cu mediul inconjurator in totalitate (…)
Programul National Apicol nu este altceva decat o vaca buna de muls pentru „baietii destepti” abonati an de an la aceste fonduri iar ajutorul de minimis promis de autoritatile statului roman ca se va da apicultorilor de Pastele Cailor, in valoare de 15 lei pe familia de albine este insuficient, nesemnificativ, un praf in ochi si o bataie de joc la adresa apiculturii si a apicultorilor romani din partea autoritatilor statului roman, masura fiind similara cu aceea in care un medic face o operatie, operatia reuseste dar pacientul este mort (…)”, se noteaza in scrisoarea deschisa redactata de Ing. Drd. Petru Budeanu.
Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a anuntat ca institutia pe care o conduce pregateste in aceasta perioada un ajutor de circa 4 milioane de euro pentru apicultori, ceea ce ar putea insemna un sprijin de aproximativ 15 lei pe stup. Ajutorul de minimis este acordat apicultorilor din cauza anului apicol foarte slab.
Romania detine, in prezent, 1,47 milioane de familii de albine si are in jur de 40.000 de apicultori la nivel national.