apicultura

Fetea, ACA: Productia de miere din anul acesta scade sub 50%

Facebook
Twitter

Productia de miere din anul acesta va fi sub 50% (8.000 – 9.000 de tone de miere), in jur de 45% din media ultimilor ani, estimeaza Ioan Fetea, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA), potrivit Agerpres.

„Productia de miere de anul acesta va fi sub 50%, in jur de 45% din media ultimilor ani. Cel putin aceasta este estimarea noastra efectuata in toate judetele. Chiar daca s-a facut salcamul in Moldova, in restul tarii nu s-a facut. Chiar daca s-a facut floarea-soarelui in sud, in alte parti a fost distrusa de seceta, iar teiul a fost doar pe suprafete mici. La mierea de salcam productia a fost afectata in proportie de 80% – 90%, la rapita de peste 80%, iar la floarea-soarelui si tei s-a facut 40 – 45% dintr-o productie normala. In plus, multi apicultori nu s-au mai deplasat in pastoral pentru ca nu au mai avut bani. Din estimarea noastra pe care am primit-o din teritoriu nu cred ca vom sari anul acesta de o productie de 8.000 – 9.000 de tone de miere”, a declarat Ioan Fetea, pentru sursa citata.

Luna trecuta, Achim Irimescu a anuntat ca ministerul Agriculturii pregateste in aceasta perioada un ajutor de circa 4 milioane de euro pentru apicultori, ceea ce ar putea insemna un sprijin de aproximativ 15 lei pe stup.

„Incercam sa-i ajutam pe apicultori in acest an si in principiu vom putea acorda un ajutor financiar de 15 lei pe stup. Inca analizam, dar cred ca vom putea aloca in jur de 4 milioane de euro pentru sector. Din datele transmise de apicultori, au fost afectate in acest an de conditiile meteo nefavorabile intre 1,2 si 1,4 milioane de familii de albine”, a declarat Achim Irimescu, potrivit Agerpres.

De la acest anunt nu au mai aparut detalii cu privire la ajutorul de minimis dedicat apicultorilor.

In acest weekend (9 – 11 septembrie), Asociatia Crescatorilor de Albine din Romania organizeaza Targul National al Mierii, editia de toamna, pe platforma apicola din Baneasa, Bucuresti, B-dul Ficusului nr. 42, sector 1.

Romania detine, in prezent, 1,47 milioane de familii de albine si are in jur de 40.000 de apicultori la nivel national, peste 60% dintre acestia fiind membri ai Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE