Ioan Fetea, ACA: Exportul de miere a fost intr-un blocaj total in 2016

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Exportul de miere din Romania s-a aflat intr-un blocaj „total” in 2016, din cauza importurilor masive din China, Argentina si Mexic, a anuntat Ioan Fetea, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA).

„E prima data in ultimii 50 ani, de cand Asociatia noastra exporta miere, cand nu am mai livrat decat sub 100 de tone de miere. Asta in conditiile in care noi exportam circa 1.500-2.000 de tone, in fiecare an. Si acum avem 200 de tone de miere pe stoc si ne uitam la ea. Motivele pentru care se intampla asta sunt urmatoarele: scaderea consumului de miere in Europa si importurile masive din China, Argentina si Mexic. Nu poti concura cu ei. Au o perioada de culesc de 6-8 luni pe an, in timp ce noi avem 2-3 luni. Romania detine in jur de 1,4 milioane de familii de albine, iar China are peste 8 milioane. Anul acesta a fost primul in care a existat un blocaj total in exportul de miere din Romania”, a declarat presedintele ACA.

De asemenea, Ioan Fetea sustine ca mierea romaneasca ajunge deseori in Germania, acolo unde este amestecata cu miere care provine din tari sud-americane sau din China.

„Principalul nostru partener privind expotul de miere este Germania, care lua cam 80% din mierea romaneasca. Germania e cea care face piata mierii in lume. Nu numai ca este cel mai mare producator, cel mai mare importator, insa Germania este si cel mai mare procesator si exportator din lume. Am fost la Hamburg si am vazut vapoare intregi cu miere. Am fost si in China si am vazut ce miere exista acolo, era surogat, apa chioara. O duceau insa la Hamburg. In Germania, aceasta se amesteca cu miere din Romania, Ungaria, Bulgaria, iar mai nou si din Ucraina, care produce o miere de calitate. Potrivit datelor oficiale, in jur de 5.000 de tone de miere au intrat din Ucraina in UE, insa in realitate s-au depasit 10.000 de tone. Ei nu au o cota anume, mai ales ca UE a permis Ucrainei sa comercializeze cat mai multa miere in spatiul comunitar, mai ales din cauza situatiei cu Rusia. Ucraina are o apicultura deosebita, produc aproape 80.000 de tone pe an”, a mai spus presedintele ACA.

Romania a exportat anul trecut o cantitate de 10.863 de tone de miere, in valoare de 41,48 milioane de euro, potrivit datelor Ministerului Agriculturii. In ceea ce priveste importul de miere, acesta s-a ridicat la 2.450 de tone, in valoare de 5,55 milioane de euro, conform MADR.

Romania detine, in prezent, 1,47 milioane de familii de albine si are in jur de 40.000 de apicultori la nivel national, peste 60% dintre acestia fiind membri ai Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE