Crescatorii de albine care isi doresc sa aiba productii importante, precum si sortimente variate sunt nevoiti sa se deplaseze deseori mii de kilometri pentru a ajunge in cele mai valoroase locuri melifere. Pentru a ne asigura ca albinaritul pastoral se desfasoara in cele mai bune conditii, exista o serie de reguli esentiale pe care toti apicultorii ar trebui sa le respecte.
Despre deplasarile pastorale am discutat cu apicultorul Cosmin Mesesan, din judetul Salaj, care detine o experienta de peste 20 de ani in cresterea albinelor si a matcilor de multiplicare.
„O deplasare in pastoral trebuie planificata cu cel putin o luna inainte. In primul rand trebuie sa alegem matci tinere, de buna calitate, evitand sa plecam cu matci uzate sau batrane. Cine pleaca in pastoral merge sa faca productie. Stupii de productie, cu care vom pleca, vor fi intariti cu rame, puiet si albina din alt stup. Asa-numitele familii ajutatoare. Cam acestea sunt primele lucruri pe care trebuie sa le facem inainte de plecare”, ne-a declarat apicultorul Cosmin Mesesan.
De asemenea, si transportul stupilor la locul melifer trebuie sa se desfasoare in conditii de siguranta, atat pentru cei din jur, cat mai ales pentru albine. Din cauza transportului, micile insecte polenizatoare devin stresate, prin urmare trebuie sa ne asiguram ca pavilionul cu care transportam albinele e unul deschis sau macar unul care permite circulatia aerului.
Alegerea locului este de asemenea inca un lucru important de care trebuie sa tina seama apicultorii tineri. „Cand ajungem la o cultura, primul lucru pe care trebuie sa-l facem e sa luam legatura cu proprietarul terenului, sa il instiintam ca suntem acolo si sa aflam ce samanta a pus, cu ce face tratamente, cat de melifera e. Degeaba mergi in pastoral la hibrizi care nu secreta nectar”, ne-a mai spus apicultorul.
Totodata, si din punct de vedere legal, crescatorul de albine trebuie sa se asigure ca este in regula, atunci cand se decide sa organizeze o deplasare in pastoral.
„Fiecare Asociatie de Apicultori emite un ordin de deplasare in pastoral, la care se adauga si o comunicare, cu care apicultorul trebuie sa se duca la Primarie sa puna o viza. El se duce sa se inregistreze singur la Primarie, are obligatia aceasta prin lege, nu sa ceara acceptul. E o diferenta importanta. De asemenea, este necesar si un aviz sanitar-veterinar, vizat de DSV, sau carnetul de stupina sa fie vizat de medicul veterinar. Este foarte important ca stupii care se deplaseaza in pastoral sa fie sanatosi. Nu poti sa pleci daca ai o stupina bolnava, sa faci o infestare la alte stupine”, explica apicultorul Cosmin Mesesan.
Pentru a organiza o deplasare pastorala viabila din punct de vedere economic, trebuie sa stim si cand si ce cantitate de nectar au plantele:
- Papadie – aprilie – Buna
- Artar – aprilie -mai – Medie
- Pomi de livada – aprilie – mai – Buna
- Rapita de iarna – mai – Foarte buna
- Rapita de vara – mai – iunie – Foarte buna
- Salcam – mai-iunie – Foarte buna
- Zmeur – mai-iunie – Foarte buna
- Tei cu frunza mare – iunie-iulie – Buna
- Floarea-soarelui – iulie-august – Buna
Inregistrarea la Primarie pentru albinaritul pastoral este de asemenea singura modalitate prin care apicultorul poate beneficia de despagubiri, in cazul in care se constata mortalitati la familiile de albine. „Trebuie sa existe o comunicare intre noi, apicultorii, proprietarul culturii si Primaria. Daca se rupa aceasta veriga, dupa aceea pot aparea probleme”, mai spune crescatorul de albine.
De asemenea, cand ajungem la cultura, mai ales dupa un drum lung, este de asemenea important sa montam adapatorile, pentru a hidrata albinele.
Cele mai importante reguli pentru a pleca la drum:
- detin sau mi-am inchiriat o remorca pentru transportul stupilor care sa fie potrivita numarului familiilor de albine
- am laminat sau am pus intr-o folie protectoare urmatoarele documente pentru etichetarea stupilor:certificat sanitar-veterinar actual, semn de atentionare cu mesajul „Atentie, albine!”, bilet cu adresa mea si numarul de telefon, autorizatia de stuparit pastoral
- am impachetat un adapator, de exemplu o galeata cu bucati de polistiren pe care sa se catere albinele precum si o canistra cu apa, pentru umplerea adapatoarei
- am suficiente chingi pentru a ancora stupii in timpul transportului
- am suficienti paleti sau suporturi speciale pentru a nu fi nevoit sa imi amplasez stupii direct pe pamant
- am suficiente pene pentru blocarea urdinisurilor astfel incat sa le impiedic pe albine sa zboare in timpul transportului
- am un carucior special pentru a transporta stupii de la remorca la stupina
- am echipamentul de protectie, precum si afumatorul, dalta apicola, un pulverizator cu apa si peria apicola
- am incaltaminte de protectie cu bombeu metalic in cazul in care un stup imi cade pe picioare
Pentru a fi eficienti din punct de vedere econimic, trebuie sa tinem cont si de urmatoarele incarcaturi pe hectar, in functie de flora: la salcam, circa 14-18 familii; la tei 6-10 familii; la floarea soarelui 1-2 familii; la plante medicinale si aromatice 3-4 familii; la zmeura 3-5 familii.