Idei de afaceri: cum produce un apicultor din Mehedinti tratamente ecologice pentru albine

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In pofida unor vremuri mai putin prielnice pentru crescatorii de albine, un apicultor din Mehedinti demonstreaza ca daca exista pasiune si multa munca poti pune pe picioare o mica afacere profitabila cu miere.

In urma cu patru ani, Petre Butoi, din comuna Sisesti, a cumparat primii 5 stupi. Era pasionat de tot ce inseamna miere inca din copilarie, gratie unchiului sau. Chiar daca au existat si numeroase momente dificile, tanarul apicultor din Mehedinti a ajuns in prezent sa detina 75 de familii de albine, reusind chiar sa exporte miere in tari precum Spania, Irlanda si Grecia.

„Am inceput in 2012 cu cinci familii de albine. Imi amintesc ca primavara urmatoare eram bucuros ca au iesit cu bine din iarna. Totul a pornit de la pasiunea pentru miere pe care o aveam, inspirata de unchiul meu. Cand eram mic, mergeam la unchiul meu, acesta avand stupi, si de fiecare data imi dadea un borcan cu miere. Ulterior am mai achizitionat stupi, am mai inmultit si am ajuns astazi la 75 de familii de albine. Deoarece mi-am pastrat si serviciul, lucrez la stupina alaturi de fratele meu”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, apicultorul Petre Butoi.

In functie de an, productia medie de miere pe care o realizeaza crescatorul de albine din Mehedinti este de circa 1 tona. Pentru a avea cat mai multe sortimente de miere, Petre Butoi merge si in pastoral. „De obicei, incepem cu rapita, in aprilie, in sudul judetului, apoi facem salcam 1 tot in zona, in apropiere de Dunare. Ulterior revenim la noi, pentru salcam 2. De doua ori am fost si la munte, pentru salcam 3, dar nu am avut noroc. Depinde foarte mult de vreme”, ne-a mai spus Petre Butoi.

Printre produsele realizate si comercializate de apicultorul din Mehedinti regasim mierea de rapita, tei, floarea soarelui, miere cu samburi de nuca, miere cu mix de seminte din in, susan, dovleac si floarea soarelului, precum si miere cu scortisoara sau catina alba. „Cel mai vandut produs de la mine este mierea cu catina, mai ales in aceasta perioada, datorita continutului mare de vitamina C”, ne-a spus Petre Butoi.

Pe langa produsele destinate consumului, Petre Butoi realizeaza si o tinctura de plante care poate fi folosita ca hrana de stimulare, inlocuind o serie de tratamente chimice din comert. „Mai avem si un produs pentru albine, o tinctura de plante, un macerat mai exact, pe care il facem noi si care are deja rezultate foarte bune. Se da albinelor ca hrana de stimulare si completare avand ca efect prevenirea bolilor. Este un tratament ecologic, facut dupa o reteta veche, de la apicultori batrani”, ne-a explicat crescatorul de albine.

In ceea ce priveste valorificarea produselor apicole, Petre Butoi spune ca cele mai multe comenzi le are de pe internet. Cu toate acestea, nici prezenta la targurile din domeniu nu este de neglijat. „Mergem deseori la targurile dedicate apiculturii. Din pacate la noi in Romania e o mica problema in privinta perceptiei mierii. Clientul prefera mierea fluida, ii explicam ca procesul de cristalizare e unul natural”, spune Petre Butoi.

Printre nemultumire apicultorului din Mehedinti se numara depopularile masive ale familiilor de albine din cauza neonicotinoidelor, lipsa unei organizari a pietei apicole din Romania, precum si permiterea amestecului (cupajarii) de miere romaneasca cu cea straina, in lanturile mari de magazine.

Ca planuri de viitor, Petre Butoi si-a propus sa isi mareasca numarul de familii de albine, precum si reteaua de clienti, introducand mai multe sortimente de miere. „Anul trecut am cumparat si un mijloc de transport pentru pastoral. Vrem sa ne extindem si reteaua de clienti. Livram in prezent in toata tara. Am avut cateva comenzi chiar si din strainatate, din Spania, Irlanda, Grecia”, ne-a mai spus apicultorul.

Romania detine, in prezent, 1,47 milioane de familii de albine si are in jur de 40.000 de apicultori la nivel national.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE