septembrie 26, 2022

apicultura

Apicultorii sunt decisi sa interzica prin lege amestecul mierii romanesti cu cea din import

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Un proiect de lege initiat de Asociatia Crescatorilor de Albine din Romania (ACA) isi propune sa interzica in tara noastra cupajarea, mai exact amestecul mierii romanesti cu cea provenita din import, in contextul in care pe piata apicola de la noi sunt comercializate numeroase produse rezultate din asemenea mixuri.

„Este necesara aceasta cupajare, amestecare a mierii romanesti cu cea straina. Pur si simplu ne batem joc de clienti. In prezent, pe borcane este obligatoriu sa scrii doar daca mierea e din UE sau e non-UE. Noi ne dorim prin proiectul de lege pe care l-am initiat sa se interzica acest amestec de miere, iar fiecare borcan sa contina doar mierea provenita din respectiva tara, notandu-se acest lucru si pe eticheta. Clientul trebuie sa fie cel care alege ce miere doreste sa cumpere si sa consume. Asteptam in prezent ca niste parlamentari sa fie interesati de aceasta idee si sa o promoveze in Parlament”, a declarat Ioan Fetea, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA).

Romania produce anual circa 24.000 de tone de miere, din consumul intern 15-20% fiind reprezentat de import.

De asemenea, Ioan Fetea sustine ca mierea romaneasca ajunge deseori in Germania, acolo unde este amestecata cu miere care provine din tari sud-americane sau din China.

„Principalul nostru partener privind expotul de miere este Germania, care lua cam 80% din mierea romaneasca. Germania e cea care face piata mierii in lume. Nu numai ca este cel mai mare producator, cel mai mare importator, insa Germania este si cel mai mare procesator si exportator din lume. Am fost la Hamburg si am vazut vapoare intregi cu miere. Am fost si in China si am vazut ce miere exista acolo, era surogat, apa chioara. O duceau insa la Hamburg. In Germania, aceasta se amesteca cu miere din Romania, Ungaria, Bulgaria, iar mai nou si din Ucraina, care produce o miere de calitate. Potrivit datelor oficiale, in jur de 5.000 de tone de miere au intrat din Ucraina in UE, insa in realitate s-au depasit 10.000 de tone. Ei nu au o cota anume, mai ales ca UE a permis Ucrainei sa comercializeze cat mai multa miere in spatiul comunitar, mai ales din cauza situatiei cu Rusia. Ucraina are o apicultura deosebita, produc aproape 80.000 de tone pe an”, a mai spus presedintele ACA.

Romania a exportat anul trecut o cantitate de 10.863 de tone de miere, in valoare de 41,48 milioane de euro, potrivit datelor Ministerului Agriculturii. In ceea ce priveste importul de miere, acesta s-a ridicat la 2.450 de tone, in valoare de 5,55 milioane de euro, conform MADR.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE