Un apicultor din Constanta isi vinde mierea la automat: „Mi-ar placea ca toti producatorii sa aiba asa ceva”

Facebook
Twitter

Anul apicol extrem de dificil ii face pe crescatorii de albine sa se gandeasca la diverse modalitati prin care sa isi reduca costurile. Un apicultor din Constanta a luat decizia sa isi vanda de anul acesta produsele din miere prin intermediul unui automat amplasat intr-un hipermarket, reusind astfel sa isi micsoreze costurile, dar mai ales sa aiba parte de mai mult timp pentru lucrarile apicole.

„Ideea a venit mai degraba dintr-o nevoie. Preturile la miere au scazut foarte mult in ultima perioada. Suntem fortati sa dam un plus de valoare, sa luam pretul cel mai bun pe miere. Avand un timp foarte redus am zis ca acest automat ar fi pana la ruma cea mai buna solutie, mai ales ca nu este nevoie de un vanzator. Apicultura e o indeletnicire care isi ia foarte mult timp. E o munca infernala, intr-un ritm alert. Nu ai timp si sa lucrezi si sa stai sa vinzi”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Nicolae Zanfir, presedintele Asociatiei Apicole Tomis din judetul Constanta.

Apicultorul constantean, care detine in prezent circa 250 de familii de albine, spune ca automatul prin care vinde miere a fost adus din Statele Unite ale Americii, fiind initial proiectat pentru alimente. „Aparatul este proiectat pentru a vinde alimente perisabile. Avea o componenta de refrigerare si ventilatie. Noi l-am adaptat putin, in sensul ca am renuntat la refrigerare. Am pastrat doar ventilatie, deoarece mierea se pastreaza foarte bine la temperatura mediului inconjurator. Pe aparat clientii gasesc si informatii cu privire la miere, fiecare sortiment ce proprietati are, pentru ce este buna etc.”, ne-a mai spus apicultorul.

automat

Produsele apicole realizate de Nicolae Zanfir sunt comercializate la automat cu preturi care variaza de la 25 lei/kg, pentru mierea poliflora, la 35 lei/kg, pentru mierea de salcam.

„Sortimentele apicole pe care le produce, aizi in zona Dobrogei, sunt mierea poliflora, cea de salcam, tei si de floarea-soarelui. Suntem producatori locali si am vrut in primul rand sa vindem ceea ce producem aici. Mai face si miere de munte, avem o stupina cu care ne deplasam in pastoral. Pretul variaza de la un produs la altul, insa vindem poliflora cu 25 lei/kg, acesta ar fi cel mai mic pret, iar cel mai mare ar fi cea de salcam, pe care o comercializam cu 35 lei/kg”, explica Nicolae Zanfir.

Automatul de miere a fost amplasat in hipermarketul din Constanta in luna mai 2016. Pentru moment, vanzarile nu sunt prea mari, insa apicultorul isi pune sperantele ca lumea va avea mai multa incredere si va dori sa cumpere produse apicole chiar si de la un automat.

„In momentul de fata mergem pe pierderi. Vindem in medie cam 2 borcane pe zi. Momentan nu vrem sa il mutam, speram ca lumea sa aiba incredere si sa cumpere produsele noastre. Avem numarul nostru pe aparat, in cazul in care se intampla ceva. Cineva din partea noastra poate ajunge in scurt timp acolo. Mi-ar placea ca toti producatorii si toti apicultorii sa aiba la poarta asa ceva. Am spus-o si o sa o mai spun. Doar asa clientul stie de unde cumpara, stie ca mierea respectiva provine de la o stupina. Avandu-l la poarta nimeni nu-si permite sa faca miere contrafacuta. Clientul ar avea mai multa incredere. Daca ar vinde toti apicultorii mierea in sistemul acesta ar disparea de pe rafturile supermarketurilor mierea cu o provenienta indoielnica”, spune Nicolae Zanfir.

automat2

In viitor, presedintele Asociatiei Apicole Tomis din judetul Constanta isi doreste sa realizeze „un drum al mierii” in Dobrogea, mai exact sa amplaseze la membrii asociatiei automate de miere. „Ne-ar placea foarte mult ca fiecare membru al nostru sa aiba un automat de miere la poarta. Sa realizam un fel de drum al mierii, de la Harsova pana in Delta, unde omul sa se informeze, sa cumpere un borcan de miere”, ne-a mai spus apicultorul.

Anual, Romania produce in medie circa 22.000 – 24.000 de tone de miere, clasandu-se pe locul patru in Europa. La nivel national, tara noastra detine un efectiv de circa 1,4 milioane de familii de albine, potrivit datelor Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE