Dupa ce a fost anuntat un ajutor de minimis in valoare de 15 lei pe stup, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat, in exclusivitate pentru StiriAgricole.ro, ca exista sanse foarte mari ca acest sprijin sa nu mai fie acordat crescatorilor de albine, in conditiile in care, potrivit datelor MADR, apicultorii au realizat o productie medie in acest an de circa 20 kg de miere pe stup.
„Pentru a da ajutorul de minimis trebuie sa am niste justificari puternice, pe care sa le inaintez la Bruxelles. Din datele pe care le avem noi, apicultorii au avut o productie medie de circa 20 kg de miere pe stup. Nu au avut in prima parte a anului, din cauza ploilor, insa dupa aceea si-au revenit. Suma totala pentru ajutorul de minimis nu e foarte mare, nu e o problema legata de suma. Problema este cum o justific eu. Nu am gasit inca o justificare pentru a le da acest ajutor. Ajutoarele de stat nu sunt permise decat in anumite conditii si cu mari dificultati. Trebuie sa am o justificare foarte riguroasa”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Achim Irimescu.
Ministrul Agriculturii a mai precizat ca in lipsa unor justificari clare privind necesitatea acordarii ajutorului de minimis, apicultorii ar putea risca sa restituie banii.
„Nu a fost nicaieri identificat ca a fost o problema mare a productiei de miere in anul acesta. La inceput a fost o problema, din cauza ploilor, albinele nu au putut recolta, insa apoi a fost o vara calduroasa. Fireste, un an bun inseamna 30 de kg de miere pe stup, insa au fost ani si cu 10 kg de miere pe stup. Eu nu am nicio problema in a acorda cei 15 lei pe stup, insa in lipsa unor justificari sigur se va indrepta impotriva apicultorilor Curtea de conturi, care poate cere recuperarea banilor”, a mai spus seful MADR.
Intrebat daca exista sanse ca acest ajutor de minimis sa mai fie acordat in acest an crescatorilor de albine, ministrul Agriculturii a spus „e greu sa ma exprim, atata vreme cat nu am o solutie de justificare pentru Bruxelles, nu am motive de a da acest ajutor. Pe declaratiile fermierilor nu se poate”.
Reprezentantii crescatorilor de albine se declara extrem de nemultumiti de situatia creata, acuzand conducerea Ministerului Agriculturii ca nu „si-a facut temele” pentru a acorda ajutorul de minimis apicultorilor.
„Este o lipsa totala de interes si batjocura asupra acestui sector. (…) Calamitatea la apicultor nu este ca la cultura vegetala, unde se poate identifica prin masuratori ce suprafete si in ce proportie au fost afectate. Aici e vorba de calamitatea productiei de miere. Nectarul se secreta in anumite conditii de temperatura, umiditate etc. Durata la culesul de salcam e de 7-10 zile.. Daca a plouat 6-7 zile, albinele nu au adunat nici cat sa se intretina. Daca cei de la minister spun ca nu au acoperire pentru a da ajutorul, atunci de ce nu si-au facut temele? In ceea ce priveste productia de 20 kg de miere pe stup, aceste date nu au acoperire. Ar fi inseamnat ca la ora actuala exista 20.000 – 24.000 de tone de miere. Noi am facut 30-40% din productia media anuala. Au fost poate unele judete, 3-4, unde au existat productii de 50-60% fata de medie. Insa la nivel national avem sub 40%. Acest lucru inseamna ca avem o productie de maxim 9.000 de tone. Pe vatra, un apicultor face 5 kg pe stup, iar in pastoral 20 kg, insa cei care s-au deplasat au fost oricum sub 20%, din datele noastre”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania, Ioan Fetea.
De asemenea, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania sustine ca in acest context cheltuielile apicultorilor se vor majora.
„Aproape 300.000-400.000 de familii au fost unificate in acest an, adica familiile au fost slabe, pe 3-4 rame, si nu au putut ierna cum trebuie. Mai ales ca se anunta o iarna grea. Efectivul a scazut imediat cu circa 200.000 de familii de albine. Date fiind si promisiunile domnului ministru, apicultorii au inceput sa isi faca rezerve pentru stimulare si dezvoltare. Au facut un efort financiar deosebit de mare. Apicultorii nu au recuperat nici 30% din cheltuielile pe care le-au facut. In conditiile acestea sigur ca gaura se adanceste si mai mult”, ne-a mai spus Ioan Fetea.
Romania detine, in prezent, 1,47 milioane de familii de albine si are in jur de 40.000 de apicultori la nivel national, peste 60% dintre acestia fiind membri ai Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.