In acest an, crescatorii de ovine se arata rezervati cu privire la vanzarile de miei din perioada Sarbatorilor Pascale, avand in vedere ca oferta este deosebit de mare in comparatie cu cererea. Astfel, oierii preconizeaza ca pretul unui kilogram de miel va ajunge la circa 18-20 lei/kg in magazine, in timp ce un miel in viu va fi vandut cu circa 8-10 lei kilogramul.
„Fiecare crescator este interesat sa-si valorifice cat mai multi miei acum de Sarbatorile Pascale. Va fi o oferta destul de mare, ceea ce va conduce la un pret care, din punctul meu de vedere, nu va fi satisfacator pentru fermier. Noi avem un pret de productie de circa 10 lei pe kilogramul in viu. Daca vindem sub acest pret avem de pierdut. Se vehiculeaza la momentul actual ca pretul pe kilogramul in viu va fi de circa 8 lei. In magazine, sper sa nu se depaseasca 18 lei/kg. Nu e normal sa creasca mai mult decat atat”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Ionica Nechifor, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Ovine si Caprine „Moldoovis”.
Pretul de comercializare a mieilor de Paste va influenta pretul kilogramului de miel in viu pe tot parcursul anului, este de parere Ionica Nechifor.
„Avand in vedere ca anul trecut am vandut cu 5-6 lei kg in viu, in toamna, va puteti da seama ce pret o sa fie anul acesta. La noi e o vorba: pretul de la Paste influenteaza pretul pe toata perioada a anului de dupa Sarbatorile Pascale. Noi, in Romania, avem circa 5 milioane de miei pe care sa-i valorificam la export si 2 milioane de miei pentru piata interna”, ne-a mai spus presedintele Asociatiei Crescatorilor de Ovine si Caprine „Moldoovis”.
In acest context, Ionica Nechifor considera ca autoritatile centrale ar trebui sa se ocupe mult mai activ de deschiderea pietelor externe pentru mieii romanesti. „Sansa noastra e ca statul roman prin autoritatile centrale sa se implice in a debloca exportul. De curand, a fost deblocat Israelul, intr-adevar, insa nu e suficient. Avem nevoie inclusiv de acei atasati agricoli”, ne-a mai spus Ionica Nechifor.
Potrivit ANSVSA, Romania a exportat anul trecut, in Iordania, peste un milion de capete de ovine. Efectivele de ovine din Romania la 30 iunie 2016 se cifrau la 15.104.691 capete, iar cele de caprine la 2.108.042 capete, conform datelor Ministerului Agriculturii.
Romania va relua exportul de ovine si bovine catre Israel, in conditiile in care autoritatile israeliene au anuntat recent ridicarea restrictiilor impuse tarii noastre, conform ANSVSA.
De asemenea, ANSVSA a informat recent asupra controalelor pe care inspectorii sanitar-veterinari le vor face in perioada imediat urmatoare.
Actiunile de control vor avea in vedere in special urmatoarele aspecte:
1. Animalele destinate sacrificarii
- – fermele/exploatatiile de unde vor fi livrate animalele pentru taiere, precum si operatorii din domeniul alimentar care desfasoara activitati de procesare, depozitare, transport/distributie si comercializare a carnii de miel si a produselor derivate din aceasta detin autorizare/inregistrare sanitara veterinara eliberata in conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare;
- – animalele au o stare corespunzatoare de sanatate si sunt admise pentru sacrificare in vederea consumului public numai animale identificate conform legislatiei in vigoare, crescute in ferme, localitati si zone indemne de boli transmisibile;
- – respectarea regulilor de bunastare a animalelor in timpul transportului, abatorizarii sau taierii, conform prevederilor legale, iar formularele de miscare sa fie completate corespunzator;
- – transportul mieilor pentru taiere este efectuat numai in mijloace auto autorizate sanitar veterinar si insotit de certificate sanitare veterinare care sa ateste sanatatea acestora, precum si de documente privind informatiile lantului alimentar conform modelului stabilit de ANSVSA;
- – sacrificarea mieilor se realizeaza in unitati de abatorizare autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare pentru sacrificarea de ovine, publicate pe site-ul ANSVSA.
- – in cazuri exceptionale, sacrificarea mieilor poate fi realizata si in spatii amenajate temporar, organizate in conditiile legii in care sa se asigure supravegherea sanitara veterinara si in care sunt respectate conditiile prevazute de legislatie.
- – spatiile amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor sunt situate in zone in care nu au fost impuse restrictii din motive de sanatate a animalelor;
- – activitatea de sacrificare a mieilor in spatii amenajate temporar se realizeaza numai in perioada 30.03 – 15.04.2017, intre orele 06,00-17,00.
DSVSA judetene si a municipiului Bucuresti vor permite infiintarea spatiilor amenajate temporar numai daca:
- – in anul precedent au mai fost infiintate pe aceleasi locatii spatii amenajate temporar iar pe intreaga perioada de functionare nu au fost constatate abateri de la legislatia sanitara veterinara in vigoare;
- – in aceste spatii amenajate temporar sunt respectate conditiile generale si specifice de igiena, sanatate si bunastare a animalelor, gestionare a suproduselor de origine animala nedestinate consumului uman si de eliminare a deseurilor stabilite de legislatia sanitara veterinara;
- – exista un numar suficient de medici veterinari oficiali instruiti corespunzator cu privire la efectuarea examenului ante si post-mortem, care sa poata dispune masuri asupra carnii, in cazurile in care constata incalcari ale prevederilor legislatiei in vigoare la nivelul spatiilor amenajate temporar.
2. Carnea de miel
- – loturile de carne de miel sunt livrate din abatoare insotite de certificat sanitar veterinar;
- – carnea de miel rezultata in urma sacrificarilor in spatiile amenajate temporar, se obtine numai la cererea directa a consumatorilor si numai dupa efectuarea examenului ante si post mortem, neputand fi livrata catre alte unitati din domeniul alimentar inregistrate/autorizate sanitar veterinar;
- – marcarea carcaselor de miei se realizeaza cu respectarea prevederilor legale referitoare la marcarea si certificarea sanitara veterinara a carnii proaspete si marcarea produselor de origine animala destinate consumului uman;
- – marcarea carnii de miel rezultata in urma sacrificarilor in spatiile amenajate temporar se realizeaza cu o marca de sanatate de forma rotunda cu diametrul de 3,5 cm, in interiorul careia este inscris indicativul judetului urmat de codul numeric acordat de DSVSA judeteana;
- – depozitarea si comercializarea carnii de miel trebuie sa se realizeze in spatii adecvate, cu asigurarea temperaturii si starii de igiena corespunzatoare;
- – verificarea respectarii pe timpul transportului a temperaturilor pentru carnea de miel in stare refrigerata sau congelata.