Brahma si Leghornul italian, rasele de pasari care i-au adus unui crescator 14 trofee nationale

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Inca de cand avea 13 ani, Adrian Gherghel, originar din Baia Mare, a inceput sa colectioneze pasari de rasa. Cu perseverenta si cu multa munca, acesta a devenit in prezent unul dintre cei mai de succes crescatori de gaini din rasa Brahma si Leghornul italian. Mai mult decat atat, devotamentul sau pentru pasarile de rasa a fost recompensat pana acum cu 14 trofee nationale.

„De mic mi-au placut animalele, de la iepuri, la gaini, la pesti de acvariu. Eu am crescut la bunici, prin urmare aveam mereu ocazia sa fiu in preajma lor. In adolescenta am cumparat de la un batran din sat doua pasari care costau 70 de lei. Asta prin anii 90. Ai mei nu au fost incantati cand au auzit cati bani am dat. Insa de atunci am inceput sa ma documentez mai mult si sa ma ocup de ele. Atunci s-a nascut pasiunea”, povesteste, pentru StiriAgricole.ro, Adrian Gherghel.

Chiar daca a avut mai multe rase, in prezent, crescatorul baimarean detine doar exemplare din rasele Brahma si Leghorn italian.

„Acestea m-au atras cel mai mult, cu ele am avut si cele mai importante rezultate, si anume titlurile de campion national. Brahma este o rasa mai comerciala, care atrage mai mult prin statura, insa, economic, Leghorn italian este mult mai eficient. Leghornul face circa 270 de oua intr-un an fata de 140 pe care le face Brahma. In total am 150 de exemplare, 20 Leghorn, iar restul Brahma.

De profesie inginer silvic, Adrian Gherghel a fost nevoit sa se documenteze intens pentru a reusi sa detina pasari cat mai sanatoase si demne de admirat, mai ales ca in cadrul concursurilor orice element al unei gaini de rasa este atent analizat.

„Se participa in general cu exemplarele tinere, de un an. Odata cu varsta se modifica structura, mai ales daca a intrat pe ouat. Se arbitreaza toate elementele pasarii in cadrul unui concurs, de la cioc, creasta, aspectul general, picioarele, unghii, penaj. Uneori, culoarea unei unghii te poate face sa pierzi 0,5 puncte, ceea ce poate face diferenta dintre invingator si invins”, afirma crescatorul din Baia Mare.

Din punct de vedere al hranei, exemplarele din cele doua rase de gaini crescute de Adrian Gherghel primesc in general porumb, precum si grau sau orz sau ovaz.

„Principala hrana, in proportie de 50%, este porumbul. Restul de 50% este compus din grau, triticale, orz, ovaz. De asemenea, le mai dau seminte de floarea soarelui, deoarece contine acel ulei care le confera un luciu al penajului. Uneori le dau si seminte de dovleac. Acestea contin Omega 3, 6 si 9, care le ajuta sa isi formeze o imunitate puternica”, explica Adrian Gherghel.

Pe langa pasiune, activitatea crescatorului din Baia Mare ii confera acestuia si un venit deloc neglijabil din comercializarea oualelor, puilor sau chiar a pasarilor mature, care pot costa uneori si 150 de euro bucata. „Eu am incercat sa acopar toata cererea clientilor. Am vandut pasari in Olanda, Austria, Ungaria si in Italia. Anul acesta am un client din Serbia care doreste sa cumpere de la mine. In afara dau ouale cu 2 euro, la noi cu 8 lei. Ei puii ii dau la 2 saptamani, cu 25 de lei. O pasare poate ajunge si la 150 de euro. Sunt castiguri financiare destul de bune, dar banii ii reinvestesc”, a mai spus Adrian Gherghel.

Pentru a le proteja, in special inaintea concursurilor, cocosii sunt tinuti separati in boxe, pentru a nu fi stresati si pentru a nu incepe sa isi strice singuri penajul. Desi sunt in general rezistente, pasarile pot dezvolta o sensibilitate la variatiile foarte mari de temperatura.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE