O inventie recenta in domeniul apiculturii, venita tocmai de pe meleagurile australienie, il reprezinta stupul cu robinet (Flow Hive), un instrument apicol care le permite crescatorilor de albine sa extraga mierea fara ca albinele sa fie deranjate. Petru Dalea este unul dintre apicultorii care au decis sa importe acest produs si in Romania, pentru a-l prezenta publicului larg, precum si profesionistilor din domeniu.
„Acest stup este inventia unei familii de apicultori din Australia care au reusit sa puna in practica o idee mai veche si sa realizeze un produs functional. Noi l-am adus in Romania in acest an, in primul rand pentru a ne promova stupina. Bineinteles, oferim si spre comercializarea celor care sunt interesati”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Petru Dalea, apicultor din Resita.
Pentru a prelua automat mierea, stupul este prevazut cu niste celule care culiseaza, rupand prin acest mod celula de ceara si permitand mierii sa se scurga in interiorul ramei. Odata compartimentele fagurelui umplute cu miere si etansate cu ceara de catre albine, apicultorul poate deschide celalalt capat al fagurelui, permitand mierii sa se scurga intr-un borcan.
„Dupa ce se capaceste, se actioneaza o tija prin care celulele culiseaza, se despart. Ele formeaza un hexagon, apoi se depart jumatate in sus, iar cealalta jumatate in jos. Astfel, se rupe celula de ceara iar mierea curge in interiorul ramei. Ramele se storc p rand. Exista 7 in total, deoarece sunt mai late decat cele normale”, ne-a explicat apicultorul.
Din punct de vedere al intretinerii, crescatorul de albine din Resita spune ca stupul cu robinet se poate intretine si curata usor, apicultorul avand acces la fiecare rama. De asemenea, stupul este prevazut si cu un perete din sticla prin intermediul caruia se poate vedea viata albinelor.
Petru Dalea spune ca stupul poate fi achizitionat de cei care doresc in primul rand sa isi promoveze stupina. „Noi l-am cumparat pentru a prezenta publicului viata albinei, procesul de extractie a mierii, sa ne promovam in cele din urma stupina. Se poate cumpara de asemenea de cei care au putine familii de albine, au sa spunem o casa, o livada undeva la tara, si vor sa aiba un stup care sa le ofere direct mierea, sa nu mai aiba nevoie de acel intreg inventar apicol pentru a extrage mierea. Important de mentionat este ca stupul nu imbunatateste culesul si nu produce miere in plus”, ne-a mai spus crescatorul de albine.
Pretul de comercializare al stupului cu robinet este de 1.500 lei. Achitionarea acestuia se face pe baza de comanda.
„Toti apicultorii care au incercat acest stup au fost incantati. Majoritatea celor care au cumparat au fost din Bucuresti, persoane care nu detin neaprat multe familii de albine. In schimb, apicultorii mari l-au cumparat tot pentru a-si promova stupina. Stupul se poate transporta si la un targ apicol de exemplu”, ne-a mai spus Petru Dalea.
Stupul cu robinet este o inovatie in lumea apiculturii realizata de doi crescatori de albine australieni, Stuart si Cedar Anderson. Conceptul unui astfel de stup exista inca din anii 1930, insa cei doi apicultori au reusit in ultimii doi ani sa realizeze acest sistem si sa-si patenteze ideea.