Pesticide daunatoare pentru albine, prezente in 75% din mierea produsa mondial

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Urmele unor pesticide toxice pentru albine au fost detectate in 75% din mierea produsa pe plan mondial, fapt care starneste ingrijorare in randul oamenilor de stiinta cu privire la supravietuirea acestor insecte polenizatoare ce au o importanta cruciala pentru agricultura, informeaza AFP, potrivit Agerpres.

Concentratiile depistate in 198 de esantioane de miere prelevate de pe intreaga planeta nu sunt considerate periculoase pentru oameni. Ele se situeaza sub plafonul autorizat de Uniunea Europeana, potrivit unui studiu publicat joi in revista Science.

Dupa ce au constatat ca 34% din esantioane contineau “concentratii de neonicotinoide cunoscute pentru ca sunt nocive” pentru albine, oamenii de stiinta au prevenit ca o expunere cronica la aceste substante pesticide ameninta supravietuirea acestor insecte.

Albinele polenizeaza planetele in timp ce colecteaza nectarul florilor, pe care il depun apoi in stup si din care se formeaza apoi mierea.

Ele intervin in polenizarea a peste 90% din cele mai importante 107 culturi de pe Terra, insa, in ultimii ani, au cunoscut un declin accentuat, fiind afectate de un sindrom denumit “colapsul coloniilor de albine”. Acest fenomen misterios determina disparitia sau moartea unor roiuri intregi.

„Aceste descoperiri sunt alarmante”, a spus Chris Connolly, expert in neurobiologie la Universitatea Dundee, autorul unui articol ce insoteste studiul publicat in revista Science.

„Nivelurile ridicate sunt suficiente pentru a afecta functiile cerebrale ale albinelor si ar putea sa le afecteze capacitatea de a gasi hrana si de a poleniza culturile si vegetatia”, a avertizat acelasi cercetator.

Neonicotinoidele sunt considerate factorul esential pentru declinul mondial al albinelor. Folosirea lor a fost partial interzisa in Uniunea Europeana in 2013.

Esantioanele colectate in Europa in cadrul acestui studiu au fost recoltate in mare parte inainte de intrarea in vigoare a acestei interdictii, a semnalat profesorul Connolly. Analize suplimentare sunt necesare pentru a aprecia eficienta initiativei europene.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE