Idei de afaceri: siropul de lavanda, produsul de succes al unui tanar iesean

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Pentru a fi cat mai profitabili, cultivatorii de lavanda aleg tot mai des sa isi proceseze plantele, pentru a da un plus de valoarea propriilor produse. Un exemplu in acest sens am regasit si in Letcani, acolo unde Cristian Ionita a dezvoltat brandul „Lavanda de Iasi”, prin intermediul caruia comercializeaza sirop de lavanda. A inceput sa cultiva „aurul mov” dupa ce a vizitat in mai multe randuri regiunea Provence din Franta, recunoscuta pentru dealurile pline cu lavanda.

„Totul a inceput in Franta, am locuit acolo 12 ani, iar printre vacantele mele am ajuns si in zona Provance, recunoscuta pentru culturile de lavanda. Am ajuns si la Muzeul Lavandei si acolo am vazut practic cum francezii cultiva si pun pret pe lavanda utilizand-o in domeniul gastronomic, terapeutic, precum si in cosmetica. Asa a aparut ideea de a infiinta o asemenea cultura cand mai voi intoarce in Romania. Am cumparat primii butasi de la un producator din Cluj, am mai cumparat o parte din butasi si din Franta. Am inceput sa testez 12 varietati pentru a vedea care rezista cel mai bine zonei noastre. Acum suntem in al treilea an de cultura”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Cristian Ionita.

In prezent, tanarul iesean are cultivata cu lavanda o suprafata de 1.500 mp, intentionand sa o mareasca in acest an cu circa 3.000 mp.

„Ne dorim sa ne extindem, deoarece exista cerere. Am testat mai multe varietati si am ales cam 3 soiuri cu care vrem sa mergem mai departe: Lavandin Grosso, Angustifolia Bluescent, Angustifolia Mailette. Am facut numeroase teste la distilare, am amestecat varietatile intre ele pentru a obtine o calitate a uleiului mult mai mare”, ne-a povestit cultivatorul.

Unul dintre cele mai apreciate produse realiate de Cristian Ionita este siropul de lavanda, care are la baza o reteta frantuzeasca.

„Am dorit sa oferim oamenilor ceva special, am plecat astfel de la o retata frantuzeasca de sirop de lavanda si am mai adus si eu o serie de imbunatatiri, astfel incat sa dezvolt propria retate. Siropul de lavanda este natural, fara zahar si fara compusi chimici. Se poate folosi in cocktail-uri, checuri, salate de fructe, prajituri, are totodata si un rol terapeutic. De asemenea, mai avem si apa de lavanda, sare de Himalaya amestecata cu ulei si floare de lavanda. Avem mai multe idei pentru produse, inclusiv sa realizam miere cu lavanda. Sa lasam de exemplu mierea la macerat cu floare de lavanda si ulei timp de 2 saptamani, sa o extragem apoi si sa avem acea aroma deosebita de lavanda”, ne-a mai spus Cristian Ionita.

Din punct de vedere al tehnologiei de plantare cultivatorul precizeaza ca foarte importanta este aratura, pregatirea terenului inaintea plantarii.

„Trebuie facuta o aratura foarte buna, eu am dat cu ingrasamant natural. Am plantat initial 1.000 de butasi, rata de prindere a fost 80%, in primul an de plantare e necesara udarea, apoi radacina se dezvolta pana la 1,20 m. Planta in sine nu necesita o cantitate mare de apa in cel de-al doilea, treilea an, excesul de apa dauneaza plantei. Noi am infiintat o suprafata de 1.000 mp si am pus circa 1.500 de butasi, investitia initiala fiind 1.500 lei. In primul an de recolta au inflorit la circa 20%, ne-am scos investitia din primul an, am vandut doar buchete. Nu am vrut sa plecam cu o suprafata mare, am vrut intai sa testam piata”, povesteste cultivatorul.

Pentru viitor, Cristian Ionita isi doreste sa isi extinda plantatia de lavanda pana la jumatate de hectar si chiar sa infiinteze o distilerie, cu ajutorul fondurilor europene.

Lavanda sau levantica este o planta originara din zona Mediteraneana, considerata arbust de talie mica, cele mai vechi plantatii de acest gen, de aproape 100 de ani, fiind gasite in Vestul Europei.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE