Idei de afaceri: Cresterea matcilor de multiplicare, activitatea apicola profitabila a unei familii din Maramures

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Cresterea matcilor de multiplicare este una dintre cele mai importante activitati apicole, in urma careia sunt dezvoltate noi familii de albine. Mihaela Pop, originara din orasul Targu-Lapus, judetul Maramures, detine in prezent peste 200 de familii de albine. Dupa mai bine de 10 de ani de experienta, apicultoarea s-a simtit pregatita sa faca un nou pas in cresterea albinelor, specializandu-se, alaturi de familia ei, in cresterea matcilor de multiplicare.

„Am inceput sa ma ocup de apicultura datorita sotului meu, care s-a nascut intr-o familie de crescatori de albine. Bunicul sau era foarte pasionat de acest domeniu. Exista astfel o traditie apicola de circa 50 de ani sa spunem. La inceput, noi am avut stupi doar cat sa ne asiguram consumul propriu, insa de vreo 10 ani am inceput sa lucram intensiv. Pentru a ne extinde, am fost nevoiti pana la urma sa ne ocupa si de cresterea matcilor, asadar pot spune ca de 6-7 ani producem si matci. E un domeniu care imi place mult, care ma relaxeaza”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Mihaela Pop.

Matcile crescute de catre familia Pop sunt exclusiv din rasa autohtona Carpatina. Intr-un sezon, sunt obtinute circa 500 de matci, acestea fiind comercializate cu pretul de 40 lei/bucata.

apicultura2

„Noi avem circa 200 de nuclee, adica niste stupuri mai mici, asa in miniatura. Anul acesta am facut mai multe, cam 500 de matci selectionate si imperecheate. Pot spune ca exista o cerere destul de importanta. Noi ne dorim si sa accesam fonduri europene, transfer de exploatatie catre fiul nostru de 19 ani, care isi doreste foarte mult sa duca mai departe aceasta traditie. Se pregateste in prezent sa fie admis la Biologie, la Universitatea Babes-Bolyai”, ne-a mai spus Mihaela Pop.

Pentru a dezvolta matcile de multiplicare, apicultorul trebuie sa faca o selectie riguroasa a familiilor de albine, care vor forma stupina de multiplicare. Dupa circa un an, se aleg din stupina cele mai bune 3-4 familii de albine pentru recoltarea de larve. De asemenea, si trantorii sunt deosebit de importanti, acestia mostenind circa 50% din caracterele genetice.

„Urmarim mai multe criterii in cadrul procesului de selectie. In primul rand ne intereseaza sa avem productivitate, o productie buna de miere. De asemenea, matca de la care s-au luat oua trebuie sa fie rezistenta la boli si sa aiba o prolificitate ridicata. Pe langa aceste lucruri, ne intereseaza sa nu existe instinctul de roire”, ne-a explicat apicultoarea din Maramures.

Un alt aspect important in dezvoltarea matcilor este ca procesul de imperechere sa se desfasoare cat mai controlat, la o distanta de cel putin 10 km de alte stupine.

apicultura 3

„Procesul de multiplicare trebuie sa se realizeze intr-un loc ferit, nu langa alte stupine. Noi avem o distanta de circa 20 km, poate chiar mai bine, fata de alti stupi. Ne intereseaza sa pastram cat mai bine caracteristicile rasei Carpatina, o rasa care este de altfel foarte bine adaptata la zona noastra.”

In ceea ce priveste productia de miere, Mihaela Pop ne-a spus ca anul acesta nu a putut deloc sa plece in pastoral, din cauza costurilor cu transportul. „Anul acesta nu am facut deloc pastoral, mai ales ca a fost un an dificil. Exista riscul sa nu scoatem nici banii investiti. Avem miere de faneata, este si mult cimbru in zona noastra. Anii trecuti mergeam la Carei, la salcam”, ne-a povestit apicultoarea.

Intrebata care ar fi principala problema cu care se confrunta in domeniul apicol, Mihaela Pop sustine ca sprijinul acordat crescatorilor de albine, prin Programul National Apicol, ar trebui sa se realizeze pe baza stupilor, si nu pe baza unor facturi. „De ce nu se da si la albine, cum se da la oaie, vaca. Sa faci un dosar si sa-ti dea APIA direct, nu cu atatea facturi, care de cele mai multe ori sunt fabricate, iar banii ajung tot unde nu trebuie. Cred ca ar fi bine ca sprijinul sa se dea pe albina, pe stup”, ne-a mai spus Mihaela Pop.

In viitor, familia Pop isi doreste sa acceseze fonduri europene nerambursabile, prin masura 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri, din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala. Pana in prezent, conform datelor AFIR, au fost incheiate 99 de contracte de finantare cu fonduri europene nerambursabile, in valoare de 2,8 milioane de euro, prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020.

Romania detine, in prezent, 1,47 milioane de familii de albine si are in jur de 40.000 de apicultori la nivel national, potrivit datelor ACA.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE