apicultura

Cum produce o familie din Valcea mierea crema, un sortiment apicol preferat de cei mici

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Pentru a-si diversifica oferta, mai ales intr-un sezon apicol dificil, o familie de apicultori din Valcea le ofera celor interesati numeroase sortimente de miere precum cea cu catina, scortisoara, nuca, propolis, precum si cu stafide sau fructe confiate. Pe langa acestea, familia de apicultori de la poalele Muntilor Cozia produce si un sortiment inedit, denumit miere crema, o combinatie mai exact dintre mierea de rapita si cea de salcam.

„Ne ocupam de cresterea albinelor de cand ne stim, socrii ne-au ajutat sa ne dezvoltam. Avem in prezent circa 70 de familii de albine. Pe langa consumul din familie, ne-am gandit sa ne extindem si in sensul unei afaceri sa spunem, mai ales ca am observat ca exista o cerere destul de buna pentru mixuri. Avem de exemplu miere cu seminte, catina, propolis, scortisoara, nuca, merisoare. Pe langa acestea, avem sortimentele de miere de salcam, rapita si mana”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Mihaela Rusu.

Sotii Rusu au reusit sa transmita pasiunea pentru albine inclusiv fiului lor, aceasta reprezentand Romania in cadrul unei olimpiade apicole desfasurata in Polonia. „Ne bucuram foarte mult ca baiatul nostru, in varsta de 18 ani, a fost la Olimpiada apicola din Polonia. A facut pregatire cu medici, cu profesori universitari, mai ales ca la noi din pacate nu mai exista scoli de profil”, ne-a mai spus Mihaela Rusu.

Din dorinta de a-si diversfica produsele apicole, Familia Rusu le ofera clientilor si un sortiment inedit, si anume mierea-crema, o combinatie dintre mierea de salcam si cea de rapita.

miere

„Are o savoare si o consistenta deosebite, este ca un serbet fin. Nu curge de pe paine si este foarte aromata, extrem de indragita de copii. Exista si unii clienti care sa spunem ca sunt mai rezervati, mai ales daca vad ca incepe sa cristalizeze. Le explicam ca acest fenomen e unul cat se poate de normal, iar mierea e suta la suta naturala”, explica Mihaela Rusu.

Un borcan de miere crema este vandut de sotii Rusu cu 25 lei. „Produsele noastre le vindem in general in targuri, insa ne folosim si de noua tehnologie, de internet. Sunt foarte multi clienti care revin si care ne recomanda inclusiv prietenilor, cunostintelor”, ne-a mai spus crescatoarea de albine.

Chiar si cu o oferta bogata de sortimente de miere, apicultorii raman la voia sortii cand vine vorba de culesuri. Crescatorii de albine spun ca anul acesta este unul dezastruos, riscand chiar sa nu isi poata recupera cheltuielile.

„Intr-un an producem 2 – 3 tone de miere, mai ales daca si sezonul apicol e favorabil. Din pacate insa, actualul sezon apicol e unul foarte slab, dezastrous as putea spune. Nu stiu daca ne vom scoate nici macar cheltuielile. Aceasta ramane insa pasiunea noastra si speram sa ne fie si mai bine”, ne-a mai spus Mihaela Rusu.

Romanii consuma, in medie, 450 – 500 de grame de miere pe an pe locuitor, un consum in crestere fata de acum 10 ani, dar, comparativ cu cele doua kilograme consumate in Germania sau 1,5 kilograme in Olanda si Belgia, el se situeaza inca la coada clasamentului european.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE