Idei de afaceri: tehnologia de crestere pentru oile Dorper, rasa de carne cu o cerere mare la export

Facebook
Twitter

O buna parte din crescatorii romani de oi au inceput sa mizeze tot mai mult pe rasele de carne, mai ales in contextul in care, la nivel european, exista o cerere tot mai mare in legatura cu acest produs. Una dintre rasele care se adapteaza foarte bine la pasunile noastre, avand totodata si randamente bune, este rasa de carne Dorper, originara tocmai din Africa de Sud.

Pentru a afla mai multe detalii despre rasa Dorper, precum si despre modul in care oierii romani pot creste asemenea exemplare, am discutat cu Dragos Giurgiu, un crescator care detine in judetul Brasov, comuna Moeciu, o ferma din rasa Dorper, cu un efectiv de peste 100 de oi fatatoare si circa 25 de berbeci.

„Primele exemplare din rasa Dorper, mai exact 30 la numar, le-am achitionat in 2014. Deoarece detin un teren destul de mare intr-o zona de deal-munte, la circa 1.000 m altitudine, m-am gandit ca trebuie sa-i dau valoare. In prima faza m-am documentat pe internet despre rasele de carne, am gasit cateva detalii, nu foarte multe, despre Dorper. Apoi, am plecat in Europa, la cateva ferme sa le vad si fizic. Am facut trei drumuri in Germania, la mai multe ferme. Dupa un an, in 2015, am reusit sa cumpar 30 de mielute, rasa pura”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, crescatorul Dragos Giurgiu, administratorul fermei de oi Dorper „Dealul Mesteacanului”.

Fata de alte rase autohtone, oile Dorper valorifica foarte bine si pasunile de o calitate medie, nefiind astfel foarte pretentioase.

„Pot spune ca este o rasa destul de rustica, ceea ce o face potrivita pentru cineva care este la inceput de exemplu si vrea sa porneasca o asemenea ferma. Dorper-ul nu este o rasa pretentioasa la hrana, valorifica foarte bine si pasunile sa le spun mai saracacioase. In perioada in care alapteaza trebuie ajutate putin cu boabe, graunte, insa nu cu o cantitate foarte mare. Un alt lucru important e ca mieii pasuneaza de timpuriu, ceea ce le stimuleaza cresterea”, ne-a explicat crescatorul.

Mieii din aceasta rasa cresc repede, au o prolificitate intre 110 – 120 % si un spor de crestere de pana la 350-380 grame pe zi. Un miel de trei luni ajunge la 35-40 kilograme si are un randament la sacrificare de 65 % fata de 45 – 50 % cat ofera rasele autohtone. „Chiar daca la fatare mieii sunt mai micuti, ei au dupa aceea un spor de crestere foarte bun”, ne-a mai spus crescatorul.

Dupa ce mieii au fost alaptati timp de trei luni, oile se monteaza din nou. Acest lucru permite obtinerea a trei fatari in 2 ani. Din punct de vedere al greutatii, o oaie Dorper ajunge la circa 70-90 de kg, in timp ce berbecul atinge 110-130 de kg. Daca tinem cont de aceste cifre nu e de mirare ca oaia Dorper nu se misca prea mult, preferand mai degraba sa manance.

„Un interes aparte al crescatorilor de la noi este folosirea berbecilor de Dorper pentru ameliorarea raselor autohtone. Rezultatele sunt foarte bune. Vor vedea de exemplu ca prin aceeasi cantitate de hrana vor ajunge la intarcare cu aproximativ 10 kg in plus pe miel. Asta datorita asimilarii mult mai bune a hranei. Inca un avantaj foarte mare este ca mielul nu este mare la fatare, ceea ce ajuta oaia sa nasca mult mai usor. In comparatie, existe unele rase de carne care dau mielul mare la fatare, insa apar probleme, de exemplu pot muri atat oaia cat si mielul”, ne-a mai spus Dragos Giurgiu.

Mielutele din rasa Dorper se imperecheaza la 8-10 luni de la fatare. La oile Dorper fatarile gemelare sunt predominante (circa 1,8 – prolificitate), instinctul matern fiind unul foarte dezvoltat.

oi dorper 2

O alta caracteristica importanta a rasei Dorper este si incarcatura musculara, proportia de muschi de carne de pe carcasa este, in medie, 64.7%, iar grasimea fiind de 21,8%. „Carnea este una deosebita, nu are acel gust specific de oaie, ceea ce o face foarte cautat si apreciata de consumatori”, explica crescatorul.

In ceea ce priveste valorificarea, Dragos Giurgiu nu a vandut momentan oi pentru sacrificare, dorind sa isi mareasca in continuare efectivul. „Am vandut momentan doar berbeci pentru reproductie, pretul lor incepand de la 350 euro si putand ajunge la 1.200 de euro sau poate chiar mai mult in functie de varsta si de calitatile exemplarului. Ceea ce pot spune este ca exista o cerere foarte mare pentru carne din aceasta rasa. Eu avand un efectiv mic nu pot vorbi de export, insa am fost contactat din Franta, Spania, recent chiar si de la un abator din Belgia. Cerere buna exista si din Turcia si tarile arabe. Este foarte important sa crestem produsi de calitate, din rasa pura daca s-ar putea, pentru a fi bagati in seama de Vestul Europei, unde oricum exista un deficit de carne de oaie”, ne-a mai spus Dragos Giurgiu.

Rasa de oi Dorper s-a format in anii ’30 si este originara in regiunile aride din Africa de Sud, prin incrucisarea unei oi din rasa Blackheaded Persian (persiana cu cap negru, o rasa de oi cu par, nu cu lana) cu un berbec englez de rasa Dorset Horn. Rasa recunoscuta pentru prosperitatea sa a fost importata si in Europa in urma cu 30 de ani.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE