Idei de afaceri: Cresterea matcilor de multiplicare, o activitate apicola profitabila in orice sezon

Facebook
Twitter

Culesurile slabe din ultima perioda ii fac pe multi apicultori sa se gandeasca la diverse activitati conexe prin care ar putea obtine venituri. O idee pe care crescatorii de albine cu experienta o pot lua in calcul este cresterea matcilor de multiplicare, proces in urma caruia sunt dezvoltate noi familii de albine.

De mai bine de 3 ani, Gal Balint, un apicultor din localitatea Lompirt, judetul Salaj, se ocupa in fiecare zi, cu multa pasiune, de cresterea matcilor de multiplicare din rasa romaneasca Carpatina (Apis Mellifera Carpatica). In fiecare an, crescatorul de albine salajean vinde circa 250 de matci, pretul uneia fiind de 50 lei.

„Am inceput sa ne ocupam exclusiv cu cresterea matcilor si de roiuri de circa 3 ani, in primul rand din dorinta de a trece la un nivel superior in apicultura, dar manati si de oportunitatile care exista pe piata. E o activitate profitabila. Daca nu ai si un profit, nu cred ca poti sa continui in ceva, indiferent despre ce activitate vorbim. Detinem in prezent aproximativ 170 de familii de albine din rasa Carpatina. Doar cu aceasta lucram”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, apicultorul Gal Balint.

Procesul de dezvoltare a matcilor de multiplicare incepe cu selectia riguroasa a familiilor de albine, care vor forma in cele din urma stupina de multiplicare. Din intreaga stupina se vor alege doar 3-4 familii de albine performante, pentru recoltarea de larve. Nu mai putin importanti sunt si trantorii, deoarece jumatate din caractersticile genetice sunt preluate de la acestia.

„Cand vorbim de multiplicarea matcilor, discutam automat si despre anumite caracteristici pe care le urmarim. In primul rand, pe mine ma intereseaza ca acestea sa fie sanatoase, apoi productive, minim 3,5 kg de miere, si, de asemenea, linistite. Familiile de albine agresive, chiar si foarte putin, nu trebuie sa constituie o baza in dezvoltarea matcilor. In timp, generatiile urmatoare pot deveni si mai agresive. Pe langa aceste aspecte ne intereseaza ca matcile sa dezvolte o rezistenta buna la iernare”, explica apicultorul Gal Balint.

De asemenea, un alt aspect important in ceea ce priveste cresterea matcilor de multiplicare il reprezinta si locul imperecherii. Acesta este bine sa fie ales cat mai departe de celelalte stupine, pentru a evita o posibila amestecare a familiilor de albine si chiar a raselor.

„Noi lucram numai cu Apis Mellifera Carpatica, deoarece din punctul nostru de vedere este singura care se potriveste perfect arealului nostru. Are o productie buna si se dezvolta armonios. Pentru imperechere, este important sa derulezi acest proces cat mai departe de alta stupina, pentru a evita amestecarea cu alte rase. De exemplu, eu am o distanta de minim 4 km intre stupina mea si o alta”, ne-a mai spus crescatorul de albine.

Cresterea matcilor de multiplicare se poate dovedi o activitate cat se poate de profitabila, insa apicultorul din Salaj atrage atentia asupra preturilor foarte mici practicate de unii crescatori de albine.

„In functie de sezon, dar si de cantitate, eu vand o matca cu un pret de 50 lei. Intr-un sezon reusesc sa vand minim 250 de matci. Exista o cerere tot timpul anului. Problema este ca multi apicultori nu prea isi dau seama de materialul cumparat. Pe multi ii tenteaza pretul scazut, de 30, 40 lei o matca. Eu, si e doar o parere personala, nu cred ca acele matci sunt cu adevarat selectionate. Prin urmare, pretul foarte scazut, ar trebui sa dea de gandit”, ne-a mai spus Gal Balint.

Intrebat daca incurajeaza si alti apicultori sa creasca matci de multiplicare, Gal Balint spune ca acestia nu ar avea nimic de pierdut in conditiile in care cererea este una mare pe piata. Cu toate acestea, crescatorul de albine din Salaj atrage atentia ca apicultorii incepatori nu vor avea profit imediat.

„Inainte sa se apuce de cresterea matcilor, este foarte important sa aiba toate familiile de albine foarte sanatoase. Daca in zona sau in stupina respectiva exista numai 1-2 familii un pic infectate deja nu mai poti face reproductie. Dupa aceea, practica si lucrul conteaza foarte mult”, ne-a mai spus apicultorul.

Romania detine, in prezent, 1,47 milioane de familii de albine si are in jur de 40.000 de apicultori la nivel national, potrivit datelor ACA.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE