Guvernul nu știe cu ce va înlocui suprataxa la carburanți

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Suprataxa la carburanți a fost amânată cu trei luni. În acest interval, Guvernul trebuie să găsească noi surse de venituri la buget, iar soluţia exactă pentru compensarea pierderii la buget din amânarea accizei pe carburant nu a fost încă stabilită, dar va face parte din următoarea scrisoare de intenţie cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE).

„Avem un buget agreat cu FMI şi Comisia Europeană. Este un buget în vigoare şi mai poate fi modificat prin două rectificări, cel mai devreme în luna iulie, până atunci pot fi făcute ajustări din împărţirea banilor pe trimestre, astfel încât să se reţină anumite sume în primele două trimestre, dar soluţia exactă pentru cei 600 de milioane lei, care reprezintă pierderea la buget din amânarea accizei, nu poate fi decât acea care va face parte din următoarea scrisoare de intenţie cu FMI şi CE. Chiar dacă vom agrea o variantă de compensare în luna ianuarie, la vizita partenerilor noştri de la Comisie şi de la FMI, această varianta nu va fi pusă în practică decât începând cu momentul primei rectificări. Soluţia exactă de compensare nu este în acest moment agreată, ea va face obiectul negocierilor, însă bugetul anului 2014 rămâne pe un deficit de 2,2%”, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, la România TV.

În Ajunul Crăciunului, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a anunţat că nu are în vedere sub nicio formă introducerea de noi taxe şi impozite sau majorarea celor existente. Ca să compenseze scăderea veniturilor prognozate la buget ca urmare a amânării suprataxei la carburanți, MFP a precizat, printr-un comunicat, că se bazează pe îmbunătăţirea colectării veniturilor, care se află pe trend crescător. Totodată, impactul bugetar efectiv al amânării introducerii accizei de 7 eurocenţi la carburanţi va putea fi cuantificat în luna iulie, în funcţie de evoluţia economiei româneşti şi a încasărilor bugetare în primul semestru din 2014.

Guillermo Tolosa, reprezentantul rezident al FMI în România, este de părere că autorităţile de la Bucureşti trebuie să adopte măsuri pentru a compensa scăderea veniturilor ca urmare a amânării cu trei luni a majorării accizei la combustibili, în vederea atingerii ţintei de deficit de 2,2% din PIB.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE