Majorarea accizelor la carburanți va scumpi motorina cu 30-40 de bani pe litru

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Indexarea accizelor la carburanți cu rata inflaţiei şi introducerea accizei suplimentare la carburanți de şapte eurocenţi (0,07 euro) pe litrul de carburant vor avea un impact de 30 – 40 de bani în preţul litrului de carburant, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu, la finalul şedinţei de guvern de azi.

În 2014, accizele la carburanți vor fi calculate pe pe baza cursului de schimb din octombrie 2012 şi indexate cu rata inflaţiei, iar la produsele energetice utilizate drept combustibil pentru motor, respectiv benzină cu plumb, benzină fără plumb, motorină şi kerosen, se va introduce o acciză suplimentară de şapte eurocenţi pe litru. Ministerul Finanţelor estimează că noile măsuri fiscale ce vor fi aplicate în anul 2014 vor aduce la buget încasări de 4,963 miliarde de lei. Cea mai mare parte din aceste încasări, respectiv 4,032 miliarde de lei, va proveni din accize şi taxe speciale. Astfel, modificarea modului de calcul al accizelor în lei va aduce la buget 1,107 miliarde de lei.

Anul viitor, pentru plata subvenției la motorină au fost bugetate aproape 485 de milioane de lei, potrivit Raportului privind situaţia macroeconomică pe anul 2014 şi perspectiva acesteia pe anii 2015 – 2017, publicat pe site-ul MFP.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE