MADR nu știe ce suprafețe agricole sunt controlate de străini

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

În condițiile liberalizării pieței funciare de la 1 ianuarie 2014, autoritățile nu au o evidență a suprafețelor de teren agricol care au fost cumpărate de străini.

„Nu avem niciun fel de evidenţă, probabil că după ce vom forma această Direcţie specială (de control al Pieţei Funciare-n.r.) în Ministerul Agriculturii vom avea şi evidenţe mai clare cu privire la vânzarea de terenuri către persoane fizice străine sau persoane juridice străine”, a declarat  ministrul Agriculturii Daniel Constantin, după şedinţa Executivului de ieri.

Potrivit datelor LAPAR, o suprafață de un milion de hectare de terenuri agricole au fost cumpărate de investitori străini, iar alte două milioane de hectare sunt controlate de aceștia. MADR a modificat legea privind vânzarea terenurilor agricole situate în extravilan, astfel încât prevederile ei vor viza atât persoanele fizice, cât și cele juridice, potrivit ministrului Daniel Constantin. În momentul în care legea privind vânzarea terenurilor agricole situate în extravilan le va acorda acestora drept de preempțiune, atunci investitorii străini vor controla o treime din suprafața agricolă a țării.

Ministrul Daniel Constantin a mai precizat că a făcut toate demersurile pentru urgentarea aprobării legii privind vânzarea terenurilor agricole situate în extravilan de către Parlament, cu o serie de modificări care să grăbească promulgarea actului normativ de către preşedintele Traian Băsescu.

„Am propus un calendar estimativ, am discutat şi cu domnul preşedinte Crin Antonescu, probabil că săptămâna viitoare sau peste două săptămâni va fi un Birou Permanent, va fi sesizată Comisia de specialitate, am discutat cu preşedintele Comisiei de specialitate, la sfârşitul acestei luni, înainte de începerea sesiunii parlamentare va fi avizat acest text, urmând ca în prima săptămână, 3-7 februarie, să fie avizat de plenul Senatului, în a doua săptămână de către Comisie şi plenul de la Camera Deputaţilor şi sperăm ca pe 12 februarie să fie transmis textul spre promulgare preşedintelui României”, a explicat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

El şi-a exprimat convingerea că în noile condiţii nu mai există niciun motiv pentru care actul normativ să nu intre în vigoare, „astfel încât cetăţenii români să aibă interesele apărate printr-un text de lege foarte bine formulat”.

Președintele Traian Băsescu a cerut reexaminarea legii privind vânzarea terenurilor agricole situate în extravilan întrucât, printer altele, titlul acesteia se referea la achizițiile derulate de persoane fizice, dar în textul legii se făcea referite și la tranzacțiile operate de persoane juridice.

Cum s-a modificat legea vânzării terenurilor agricole

Ministrul Daniel Constantin a precizat că nevoia de clarificare a unor aspecte din lege a survenit cererii de reexaminare a preşedintelui.

„În primul rând, titlul legii a fost modificat pentru a fi foarte clar. A existat o dezbatere dacă această lege se referă la persoanele fizice şi persoane juridice atât române cât şi străine. Acum textul e foarte clar, este o lege care se referă la terenurile care se află în extravilanul localităţilor, un regim aplicabil atât pentru persoane fizice cât şi pentru persoane juridice”, a declarat acesta.

A doua modificare important se referă la Agenţia Domeniilor Statului, care nu se mai desfiinţează. Aceasta ar fi urmat, conform legii adoptate de Camera Deputaților, să fie reorganizată, iar în urma acestui proces să rezulte o Autoritate care să supervizeze piața funciară.

„Era o solicitare a preşedintelui vis-a-vis de Agenţia Domeniilor Statului. Nu se mai transformă într-o Agenţie de Reglementare a Pieţei Funciare, ADS îşi va păstra denumirea, va trece în subordinea prim-ministrului şi va avea rol de cumpărător şi de preemptor pe piaţa funciară. De cumpărător pentru că, în primă fază, din punctul nostru de vedere, nu credem că va avea şi rolul de vânzător şi nu trebuie să aibă rolul de vânzător pe piaţă”, a precizat ministrul Agriculturii.

În locul acestei Autorități, va fi înființată în cadrul Ministerului Agriculturii, la nivel central, o Direcţie specială de Control al Pieţei Funciare, care va aviza vânzările de terenuri care depăşesc 30 de ha. Celelalte suprafeţe de până la 30 de hectare vor fi vizate de structurile teritoriale ale Ministerului Agriculturii.

Un alt aspect privind legea vânzării terenurilor agricole criticat de președintele Traian Băsescu se referea la birocrație și la faptul că normele metodologice urmau să fie publicate în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a actului normative. Ministrul Daniel Constantin a sus că perioada aceasta a fost redusă de la 30 de zile la şapte zile.

Totodată, în noul text al legii va fi introdusă prevederea „vânzarea terenului la un preţ mai mic sau în condiţii mai avantajoase decât cele arătate în oferta de vânzare atrage anulabilitatea vânzării”. Introducerea acestui paragraf a fost determinată de faptul că proprietarul trebuia să notifice și prețul, în cadrul anunțului de vânzare a terenului agricol. Dacă preemptorii nu ofereau prețul cerut, atunci proprietarul ar fi trebuit să reia procedura, dacă modifica prețul inițial.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE