Scumpiri în lanț în 2014. Noi taxe, impozite și cheltuieli pentru fermieri

Facebook
Twitter

Pe fermieri îi așteaptă zile grele anul viitor, în condițiile în care, de la 1 ianuarie 2014, se scumpesc gazele, motorina și benzina, iar guvernul va impune taxe pe sere, silozuri, depozite, stâlpi, ferme și heleştee. De asemenea, proprietarii de terenuri agricole vor plăti contribuții la sănătate.

De la 1 ianuarie 2014, persoanele care înregistrează venituri din arendă vor plăti contribuția la sănătate, chiar dacă au venituri din salarii sau pensii. Deci, dacă un proprietar are un hectar, pe care l-a dat în arendă și ia în contul acelei suprafețe 700 de kg de boabe, el datorează contribuția la sănătate pentru cele 700 de kg de boabe. Contribuția la sănătate este de 5,5% din venituri. Astfel, dacă cele 700 de kg de boabe valorează 350 de lei, la un preț mediu per kg de 0,5 lei, contribușia datorată se ridică la aproape 20 de lei.

Atât impozitul de 16%, cât și contribuția la asigurări de sănătate, vor fi reținute de plătitorul de venit, în cazul de față arendașul, din suma datorată proprietarului terenului și va depune declarația la ANAF, respectiv formularul 112.

De la 1 ianuarie 2014, se modifică modul de calcul al accizelor la carburanţi. Noul mod de calcul este mai puţin favorabil faţă de cel din momentul de faţă şi, în plus, valoarea accizelor va fi ajustată şi cu rata inflaţiei, de unde va rezulta o majorarare a preţurilor de circa 9 bani pe litru la benzină şi motorină, potrivit estimărilor companiilor petroliere. Pentru sectorul zootehnic, un mare consumator de energie, această scumpire nu e de bun augur, dar nici pentru producția vegetală. Scumpirea carburanților de la 1 ianuarie 2014 va însemna nu doar prețuri mai mari la pompă pentru motorina folosită la lucrările agricole, dar și majorarea prețurilor la inputuri, deoarece atât la producția, cât și la transportul acestora se vor folosi carburanți mai scumpi.

Mărirea tarifelor la carburanți va determina scumpiri în lanț la alimente.

Pe lângă aceste scumpiri, de la 1 ianuarie tarifele la gazele natural vor crește cu 4% pentru firme și cu 2% pentru populație, conform calendarului liberalizării pieței, asumat de Guvern în fața FMI.

Tot pentru a da bine în fața finanțatorilor internaționali, Guvernul a decis să introducă o serie de taxe care vor contribui la creșterea costurilor de producție. Practic, operatorii din sectorul energetic vor fi taxați pentru fiecare stâlp care susține cablurile de alimentare cu energie electric. Astfel, taxa pe stâlp va determina scumpirea energiei electrice cu 1%.

Taxa de 1,5% pe construcțiile speciale se va aplica construcţiilor din agricultură, precum sere, silozuri, depozite, ferme de păsări şi animale, heleştee, ceea ce va conduce automat la creşterea preţurilor mărfurilor alimentare, adică o nouă influenţă asupra inflaţiei. Toate aceste taxe se vor reflecta, inevitabil, în preţurile mărfurilor alimentare, nealimentare şi a serviciilor plătite atât de populaţie, cât şi de către agenţiie conomici.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE