Supraimpozitarea agriculturii „fură” 1,5 miliarde lei din buzunarele fermierilor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ca urmare a modificării Codului Fiscal, fermierii pierd, în intervalul 2013-2014, 1,5 miliarde de lei, potrivit unei analize realizate de deputatul Andreea Paul.

„Din păcate, prin normele de venit plătesc și cei care nu vând nimic, dar și cei care înregistrează pierderi din activități agricole, dar au o bucată de pământ de la 3 hectare în sus sau peste 3 vite sau peste 100 de păsări sau peste 50 de familii de albine”, se arată într-un comunicat remis de deputatul Andreea Paul.

Legea bugetului de stat pe 2014 a fost adoptată vineri de comisiile de specialitate din Parlament. Potrivit documentului, vor crește accizele la băuturile tradiționale românești, precum și taxele aplicate micilor fermieri, agricultori, piscicultori, apicultori și silvicultori. În 2013, acestea sunt de 6 ori mai mari față de 2012 și vor fi de peste 6,5 ori mai mari în anul 2014 față de anul 2012.

„Așadar, agricultorii plăteau 0,2 miliarde lei impozite în 2012, 1,67 miliarde lei în 2013 și se estimează încasări de 1,75 miliarde lei în 2014”, se mai precizează în documentul citat.

Bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în sumă de 19,41 miliarde de lei, a fost avizat, cu un amendament, de membrii comisiilor de specialitate pentru agricultură şi silvicultură din Senat şi Camera Deputaţilor. Amendamentul se referă la returnarea unor subvenții către fermieri, după ce aceștia au fost obligați de Curtea de Conturi să le restituie, în condițiile în care le încaseseră deși aveau datorii la buget.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE