ANAF: Proiect de ordin privind rambursarea TVA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

ANAF a elaborat un proiect de ordind pentru modificarea OPANAF  nr. 5/2010 pentru aprobarea Procedurii de soluţionare a cererilor de rambursare a taxei pe valoarea adăugată formulate de către persoane impozabile neînregistrate în scopuri de TVA în România, stabilite în afara Comunităţii.

Prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 102/2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal şi reglementarea unor măsuri financiar-fiscale, au fost aduse modificări art. 1472 alin. (1), lit. b) din Codul fiscal.

Potrivit acestor modificări, persoanele impozabile neînregistrate şi care nu sunt obligate să se înregistreze în scopuri de TVA în România, nestabilite pe teritoriul Uniunii Europene, pot solicita rambursarea taxei aferente importurilor şi achiziţiilor de bunuri/servicii efectuate în România, dacă, în conformitate cu legile ţării unde este stabilită, o persoană impozabilă stabilită în România ar avea acelaşi drept de rambursare în ceea ce priveşte TVA sau alte impozite/taxe similare aplicate în ţara respectivă.

Prin această modificare s-a eliminat obligativitatea justificării achitării taxei aferente importurilor şi achiziţiilor de bunuri/servicii efectuate în România.

ANAF precizează că procedura de soluţionare a cererilor de rambursare a taxei pe valoarea adăugată formulate de către persoane impozabile neînregistrate în scopuri de TVA în România, stabilite în afara Comunităţii este aprobată prin Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 5/2010.

„Având în vedere modificările legislative aduse art. 1472 alin. (1), lit. b) din Codul fiscal este necesară modificarea Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 5/2010 pentru aprobarea Procedurii de soluţionare a cererilor de rambursare a taxei pe valoarea adăugată formulate de către persoane impozabile neînregistrate în scopuri de TVA în România, stabilite în afara Comunităţii”, se arată într-un comunicat remis de ANAF.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE