Efectul reducerii TVA la pâine: comercianții de cartier au crescut prețurile

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Guvernul a decis reducerea taxei pe valoarea adăugată (TVA) la pâine și pe întreg lanțul de producție, de la 1 septembrie 2013. Numai că prețul pâinii vândute la magazinele de cartier a crescut.

Marii retaierii au semnat un acord cu Rompan, prin care s-au angajat să reducă prețul pâinii vândute la raft proporțional cu reducerea TVA. Astfel prețul pâinii comercializate în supermarketuri s-a diminuat cu 15%.

În schimb, micii comercianți au majorat prețurile. Aceasta deoarece brutarii nu le-au mai vândut pâine nefiscalizată, potrivit secretarului de stat în Ministerul Finanțelor, Dan Manolescu.

Guvernul va analiza la începutul anului viitor efectele scăderii TVA la pâine. Dacă se va dovedi că această măsură a contribuit la reducerea evaziunii și a prețurilor, atunci ar putea fi extinsă și la alte sectoare. Prima pe listă este industria cărnii. Piața de profil este estimată la 1,7 miliarde de euro, iar evaziunea fiscal din sector se ridică la 40%. Firmele din industrie cer reducerea TVA pe întreg lanțul de producție.

De asemenea, producătorii din sectorul bio vor și ei reducerea TVA. Asociația Operatorilor din Agricultura Ecologică Bio România a cerut deja Ministerului Agriculturii și Ministerului de Finanțe să diminueze TVA pentru alimentele de bază certificate bio, respectiv carne, lapte, produse lactate, ouă, pâine, legume și fructe.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE