TVA de 9% la pâine, de la 1 septembrie

Facebook
Twitter

După numeroase amânări, Guvernul a decis reducerea TVA la pâine și pe întreg lanțul de producție de la 24% la 9%, începând cu 1 septembrie.

Măsura reducerii TVA la pâine nu este definitivă, urmând să fie evaluate rezultatele în termen de circa un an, potrivit premierului Victor Ponta. Măsura se va aplica numai pe lanţul de producţie al pâinii, impactul bugetar va fi de circa 100 de milioane de lei anul acesta, iar „această sumă va fi acoperită de introducerea unor accize pe produsele de lux, cum sunt bijuteriile, şi majorarea accizelor la alcool, a explicat premierul.

În 6-8 luni de la aplicarea măsurii de reducerea a TVA la 9% pe tot lanțul, respectiv la grâu, făina și pâine, evaziunea fiscală din sector se va diminua de la 67% în prezent, la circa 20%, potrivit președintelui patronatului din morărit și panificație, Aurel Popescu. În prezent, paguba la buget făcută de evazioniștii din panificație se ridică la circa un miliard de euro.

După cu Guvernul a primit undă de la FMI s-au semnat o serie de protocoale între cei trei actori principali, respective Executiv, Rompan și marii retailer. Protocolul semnat între Guvern și Rompan prevede ca patronatul să raporteze Ministerului de Finanțe situația din piață, în urma datelor comunicate de membrii săi. Totodată, firmele serioase s-au obligat să îi raporteze pe evazioniști Fiscului.

Conform protocolului semnat cu Rompan, marii retailer s-au angajat să reducă prețul pâinii vândute la raft cu 15%, de la 1 septembrie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE