Producția agricolă bună a salvat economia și a ținut prețurile alimentelor în frâu

Facebook
Twitter

În luna octombrie 2013, prețurile mărfurilor alimentare au înregistrat o creștere ușoară, de sub 1%, comparativ cu luna precedentă. Față de decembrie 2012, mărfurile alimentare s-au scumpit în octombrie 2013 cu 1,23%, potrivit datelor publicate azi de Institutul Național de Statistică (INS).

Pe lista alimentelor care au înregistrat cea mai mare creștere a prețurilor în octombrie 2013, față de septembrie 2013, se află cartofii și ouăle. Prețurile acestora au urcat cu aproape 9%. Față de decembrie 2012, cartofii s-au scumpit în octombrie 2013 cu aproape 4%, în vreme ce ouăle s-au ieftinit semnificativ.

Per ansamblu, legumele și conservele de legume s-au scumpit cu peste 6% în octombrie 2013, față de luna precedentă, dar s-au ieftinit comparativ cu prețurile afișate de comercianți în decembrie 2012.

Pe lista produselor alimentare a căror prețuri au scăzut în octombrie, comparativ cu septembrie 2013, se numără pâinea și produsele de franzelărie. Printre motivele care au generat această ieftinire sunt recolta bună de grâu, care a determinat scăderea prețurilor oferite de traderi fermierilor, și reducerea TVA de la 24 la 9% pe întreg lanțul de producție din morărit și panificație.

În luna octombrie a acestui an, față de luna precedentă, prețurile la carnea de pui s-au diminuat ușor, în vreme ce prețurile la carnea de vită și porc au rămas stabile. Scăderi ale prețurilor s-au înregistrat și la ulei, zahăr, cacao și cafea, fructe proaspete, fructe și conserve din fructe, citrice și alte fructe meridionale și la bere.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE